09-08-2008, Saat: 0:56
(Son Düzenleme: 26-01-2013, Saat: 4:59, Düzenleyen: madamagafya.)
Chung Ju-yung / 정주영
![[Resim: 79551295.jpg]](http://img856.imageshack.us/img856/2576/79551295.jpg)
Chung Ju-young (25 Kasım 1915 - 21 Mart 2001) kardeşleriyle birlikte Hyundai Grup'u Güney Kore'nin en büyük ilk çok uluslu şirketini kurdu. Hyundai Grup 1980'lerden itibaren gruba bağlı birçok şirkete ayrıldı. Chung, çok başarılı bir kariyere sahip oldu. Seosan'da araziyi yapılandırma projesiyle faaliyette bulunan tanker yapım limanının faaliyetine son verdi. Ayrıca 1001 adet ineği askerden arındırılmış bölgeden geçirerek Kuzey Kore'ye göndermiştir. Geumgang Dağı'ndaki yürüyüş yolu fikrini ilk defa önermiştir. Hyundai Motors'un başlangıcı olarak Pony modelini ilk Kore arabası olarak ortaya çıkarmıştır. Hyundai Ağır Çelik Grubu'nu rihtimsiz gemi yapım yöntemiyle kurmuştur. 2001 yılında vefat etmiştir.
GENÇLİĞİ
Kore, Japonya'nin egemenliği altındayken Chung Ju-young altı kardeşin en büyüğü olarak Kangwon Eyaleti-Tongchon'da dünyaya geldi. Erkek çocuğu olarak Chung, okul öğretmeni olmak istiyordu; ancak ailesinin o dönem içinde yoksulluğun getirdiği kısıtlayıcı ortam ümidinin kesilmesine neden oldu. Bu kötüye gidişe rağmen Chung yerel bir Konfüçyus okuluna devam etti.
Chung'un ticarete karşı doğal bir yeteneğinin olduğu, şehirde odun satılacak yerleri bilmesinden kaynaklanıyordu. Kendisinin ve ailesinin katlanmak zorunda olduğu yoksulluk, şehrin süratli atmosferinde okuduğu makaleler hayal gücünü güçlendirecek kıvılcımların saçılmasını sağlamıştı. On altı yaşındayken Chung ve bir arkadaşı çiftçiliğin getirdiği zor şartlardan kurtulmak için Chongjin şehrine seyahat etmeye karar verdiler. On beş mil gibi uzun ve en tehlikeli bölümler bulunan Paechun Vadisi'nden geçerek Kowon şehrine vardılar ve inşaat isçisi olarak çalışmaya başladılar. Uzun saatler boyunca düşük ücretlerle çalışıyorlardı ancak Chung bağımsız olarak para kazandığı için bu durumdan şikayet etmek yerine haz alıyordu. Chung ve arkadaşı iki ay boyunca çalışmaya devam ettiler ta ki Chung'un babası onları buluncaya kadar.
İkinci Deneme
Chung ve arkadaşının yapmış olduğu seyahat, aramakta olduğu başarının hissi olarak inşaat mühendisliği tutkusunu fark etmesine yol açtı. Asan'a döndüğü zaman Seul'e kaçmak üzere başka bir plan yaptı. Chung, iki arkadaşıyla beraber 1933 Nisan'ında Seul'e gitti. Daha başlangıçta kaçan iki kardeşten birisinin yakalanması seyahatin başarısızlığa mahkum olmasının bir göstergesiydi. Talihsizlikler Chung'un ve arkadaşının peşini, bir yabancı tarafından iş bulma vaadiyle kandırılıp paraları alınarak dolandırılıncaya kadar bırakmadı. Bu seyahat de Chung'un babası tarafından Chung'un büyükbabasının evinin yakınında yakalamasıyla sonuçlandı.
Üçüncü Deneme
Chung kendisini bir kez daha Asan'da babasının çiftçilik işine bir yıl boyunca yardım ederken buldu. Ailesine karşı yükümlülüklerini tamamlarken Chung, yoksulluktan kurtulmak için başka bir girişimde bulunmanın zamanı olduğuna karar verdi. Babasının sahip olduğu tek ineği satarak elde ettiği 70 won ile bir tren bileti aldı. Seul'e vardığında Chung, kariyerine bir muhasebeci olarak başlamak için kendisini muhasebe okuluna kaydettirdi. Chung için işler iki aydır yolunda giderken babası onu kibar ve uysal bir düşünceyle yola getirdi ve Asan'a geri götürdü.
ZENGİN TÜCCAR
1931 yılında Chung on sekiz yaşındayken dördüncü kaçış denemesine karar verdi. Zorunlu bir evlilikten kaçmayı deneyen bir arkadaşıyla tekrar kaçtı. Seul'e vardığında karşısına çıkan ilk işe atıldı. İlk olarak Incheon Limanında işçi olarak çalıştı. Sonra Boseong Profesyonel Okulu'nda inşaat işçisi olarak ve daha sonra nişasta sürüp fabrikasında çalıştı.
Yaklaşık olarak bir yıl nişasta sürüp fabrikasında çalıştıktan sonra Chung, Seul'deki Bokheung Pirinç Mağazası'nda dağıtıcı olarak çalışmaya başladı. Chung, işinde daha fazla başarılı olmaya başlayınca görevinde terfi etti ve tam gün çalışmaya karar verdi. Chung, pirinç mağazasının sürekli müşterilerinin övgülerini kazandı ve bu da mağazanın sahibini çok etkiledi. Sonunda mağaza sahibi, altı ay sonra mağazanın muhasebe işlerini yürütmesi için Chung'a izin verdi. Mağaza muhasebecisi olarak deneyimlerini iş zekasının gelişmesi için Chung'a yardim etti.
1937'de pirinç mağazasının sahibi hastalanmaya başlayınca dükkanı Chung'a vermenin en iyi yol olduğuna karar verdi. Yirmi iki yaşında Chung dükkanın sahibi olmuş ve adını Kyungil Pirinç Mağazası olarak değiştirmiştir. Mağaza 1939'a kadar büyüyerek iyi kâr elde etti. Kore Genel Valisi'nin pirinci karneye bağlı olarak dağıtma sistemini uygulaması
Chung'a kâr kaybettirerek iş yerini kapattırdı.
HYUNDAI'NIN YARATILIŞI
A-do Servis Garaji
Chung, işlerinin kötüye gitmesinden sonra köyüne dönerek 1940 yılına kadar burada kaldı; ta ki Seul'e tekrar dönmeye karar verinceye kadar. Japon işgalinden sonra Chung, otomobil tamir-bakım işine girmeye karar verdi. Bir arkadaşından kullanımda olan bir servis garajı satın aldı ve Chung aldığı 3,000 won borçla A-do Servis Garajı olarak ise başladı. Üç yıl içinde müşteri sayısı 20'den 70'e çıktı ve iyi bir kazanç sağladı. 1943'te Japon İsgal Hükümeti tarafından garajda savaş araçlarına çelik parçalar üretilmesine zorlandı. İşleri Japonların ölüm baskısında olmasına rağmen Chung 50,000 won ile Asan'a döndü ve birikmiş parasıyla durumunun el verdiği en iyi işi yaptı.
Hyundai
1946'da Kore Japonya'nın kontrolünden çıkarak bağımsızlığına kavuştuktan sonra Chung Hyundai ile otomobil sektöründe girişimlerde bulundu. Birçok şirketin kazancı daha önceleri Amerikan yapımı projeler ve araba onarımlarından geliyordu. 1950'de Kuzey Kore'nin saldırıları boyunca Chung inşaat projelerinden vazgeçerek küçük kardeşiyle beraber güvenlikleri için Busan'a kaçtı. Chung, Birleşik Devletler Ordusu ve Kore Taşımacılık Bakanlığı'ndan gelen her işi yapabileceği bir şirket kurdu. Seul Amerikan kuvvetlerinin eline geçince Chung şirketi yeniden kurdu ve Amerikalılar'dan gelen işleri yapmaya devam etti. Böylece Chung şirketi büyüterek çeşitlendirdi.
ÖLÜMÜ
Chung, seksen altı yaşındayken yaşının getirdiği doğal hallerden dolayı Seul'deki evinde vefat etti. Budist ve Konfüçyus geleneksel törenlerine bağlı kalınarak defnedildi. Esi Byeon Jung-seok, uzun süredir beklenen düzensiz kalp ritmine yenik düşerek 17 Ağustos 2007'de vefat etti. Hanam'daki eşi ve çocuğunun bulunduğu aile mezarlığına defnedildi.
-Kaynak-
English
Chung Ju-yung / 정주영
Chung Ju-yung (November 25, 1915—March 21, 2001) was, along with his brothers, the founder of Hyundai Group, at one time South Korea's largest multinational conglomerate (chaebol). The Hyundai Group was split up from the 1980s till recently into many satellite groups. Chung had a very successful career. In Seosan, he carried out a successful reclamation project, using a decommissioned oil tanker as a cofferdam. Also he sent 1001 cows over the DMZ to North Korea. He was the first to propose the Geumgangsan sightseeing excursions. He developed the PONY as a first Korean car, which was the start of Hyundai Motors. He founded the Hyundai Heavy Steel Company which developed a non-dock shipmaking method. He died in 2001.
EARLY LIFE
Chung Ju Yung was born the oldest of six children in Tongchon, Kangwon province (now within North Korea) during Korea under Japanese rule. As a boy, Chung dreamed of becoming a school teacher but his hopes were cut short because the restrictive environment at the time kept the family in poverty, effectively keeping Chung from the opportunities of higher education. Despite the setbacks, Chung continued to go to a local Confucian school run by his grandfather whenever his time was not taken up by tasks on the family farm.
Chung’s talent for business became apparent during his trips into town where he would sell wood. The fast paced atmosphere of the town along with the articles in newspapers he read sparked his imagination and he soon grew tired of the poverty that he and his family had to endure. At the age of sixteen, Chung and a friend decided to travel to the city of Chongjin for work in hopes of escaping the harsh realities of farm life. After a 15 mile trek through the most dangerous parts of the Paechun valley, the pair reached the town of Kowon where they took up jobs as construction workers. They worked long hours for low pay but Chung enjoyed the fact that he could independently earn money. Chung & his friend continued the work for two months until Chung's father found their whereabouts.
Second Attempt
The journey that Chung and his friend had embarked on made him realize his passion for civil engineering and gave him a sense of accomplishment that he had been looking for. Once he returned to Asan, he devised another escape plan; this time towards Seoul. With two companions, Chung left for Seoul in April 1933. The journey seemed to be destined for failure, especially since one of the boys had already got caught by a sibling early on. More misfortune came upon them when Chung was conned by a stranger who promised him and his friend jobs but instead took all of the money they had with them. The journey came to an end when Chung's father found the two staying at Chung's grandfather's house nearby.
Third Attempt
Chung once again found himself in Asan, where he remained for a year helping his father work on the family farm. Once his duties to the family were complete, Chung decided that it was time to make another attempt at getting out of poverty. He managed to get a train ticket for 70 won by selling one of his father's cows. Once he arrived in Seoul, Chung enrolled himself in a local bookkeeping school hoping to start a career as an accountant. Things went smoothly for Chung for two months, when his father managed to find him and after a mild argument, took him back to Asan.
RICE MERCHANT
In 1931, at the age of 18, Chung decided to make a fourth attempt to escape. He left during the night with a friend who had been trying to escape a forced marriage. Once Chung had reached Seoul, he jumped at any job he could find. He first worked as a laborer at Incheon Harbor, later as a construction worker at Boseong Professional School and then as a handyman for a starch syrup factory.
After working for the syrup factory for nearly a year, Chung managed to land a job as a deliveryman at the Bokheung Rice Store in Seoul. Chung's new job offered him room for advancement and as Chung became more successful at it, he decided to stay on full time. Chung eventually won the praise of the rice store's core customers which impressed the owner so much that he allowed Chung to manage the store's accounting only after six months on the job. His experiences as the store accountant helped Chung thoroughly gain his business sense.
In 1937, the owner of the rice store became ill and decided that it would be in his best interest to give the store to Chung. At 22 years of age, Chung became the store owner and changed the name of the store to Kyungil Rice Store. The store grew and made good profits until early 1939 when the Governor-General of Korea implemented a rice-rationing system which forced Chung to lose profits and close the business.
CREATION OF HYUNDAI
A-do Service Garage
Chung returned to his village once his business failed and stayed there until 1940, when he decided to try again in Seoul. After mulling over his situation with the Japanese, Chung decided to enter the automobile repair business. Using a service garage he purchased from a friend, Chung started the A-do Service Garage on a 3,000 won loan. Within three years, the employee number grew from 20 to 70 and Chung was able to bring in a good income. In 1943, the Japanese Occupational Government forced the garage to merge with a steel plant as part of the war effort. Although his businesses were seeing their demise due to suppression by the Japanese, Chung returned to Asan with 50,000 won in savings to try and make the best of the situation.
Hyundai
In 1946, after the liberation of Korea from Japanese control, Chung started Hyundai as an attempt to return to the automobile business. Much of the company's profits during its early years came from American construction projects and car repair. During the North Korean invasion of 1950, Chung abandoned his construction projects and fled with his younger brother to Pusan for safety. Chung continued to build onto the company by gathering any kind of work he could get from the U.S. Army & the Korean Ministry Of Transportation. Once Seoul was regained by American forces, Chung reestablished the company and continued to gather more work from the Americans. From there on, Chung continued to grow and diversify the company.
DEATH
Chung died at the age of 86 of natural causes at his home in Seoul, and was buried in accordance to Buddhist and Confucian customary rites. His wife, Byeon Jung-seok, passed away on August 17, 2007, due in part to long-term heart complications, and was buried in a family graveyard in Hanam, along with her husband and their son.
-Source-
![[Resim: 79551295.jpg]](http://img856.imageshack.us/img856/2576/79551295.jpg)
Chung Ju-young (25 Kasım 1915 - 21 Mart 2001) kardeşleriyle birlikte Hyundai Grup'u Güney Kore'nin en büyük ilk çok uluslu şirketini kurdu. Hyundai Grup 1980'lerden itibaren gruba bağlı birçok şirkete ayrıldı. Chung, çok başarılı bir kariyere sahip oldu. Seosan'da araziyi yapılandırma projesiyle faaliyette bulunan tanker yapım limanının faaliyetine son verdi. Ayrıca 1001 adet ineği askerden arındırılmış bölgeden geçirerek Kuzey Kore'ye göndermiştir. Geumgang Dağı'ndaki yürüyüş yolu fikrini ilk defa önermiştir. Hyundai Motors'un başlangıcı olarak Pony modelini ilk Kore arabası olarak ortaya çıkarmıştır. Hyundai Ağır Çelik Grubu'nu rihtimsiz gemi yapım yöntemiyle kurmuştur. 2001 yılında vefat etmiştir.
GENÇLİĞİ
Kore, Japonya'nin egemenliği altındayken Chung Ju-young altı kardeşin en büyüğü olarak Kangwon Eyaleti-Tongchon'da dünyaya geldi. Erkek çocuğu olarak Chung, okul öğretmeni olmak istiyordu; ancak ailesinin o dönem içinde yoksulluğun getirdiği kısıtlayıcı ortam ümidinin kesilmesine neden oldu. Bu kötüye gidişe rağmen Chung yerel bir Konfüçyus okuluna devam etti.
Chung'un ticarete karşı doğal bir yeteneğinin olduğu, şehirde odun satılacak yerleri bilmesinden kaynaklanıyordu. Kendisinin ve ailesinin katlanmak zorunda olduğu yoksulluk, şehrin süratli atmosferinde okuduğu makaleler hayal gücünü güçlendirecek kıvılcımların saçılmasını sağlamıştı. On altı yaşındayken Chung ve bir arkadaşı çiftçiliğin getirdiği zor şartlardan kurtulmak için Chongjin şehrine seyahat etmeye karar verdiler. On beş mil gibi uzun ve en tehlikeli bölümler bulunan Paechun Vadisi'nden geçerek Kowon şehrine vardılar ve inşaat isçisi olarak çalışmaya başladılar. Uzun saatler boyunca düşük ücretlerle çalışıyorlardı ancak Chung bağımsız olarak para kazandığı için bu durumdan şikayet etmek yerine haz alıyordu. Chung ve arkadaşı iki ay boyunca çalışmaya devam ettiler ta ki Chung'un babası onları buluncaya kadar.
İkinci Deneme
Chung ve arkadaşının yapmış olduğu seyahat, aramakta olduğu başarının hissi olarak inşaat mühendisliği tutkusunu fark etmesine yol açtı. Asan'a döndüğü zaman Seul'e kaçmak üzere başka bir plan yaptı. Chung, iki arkadaşıyla beraber 1933 Nisan'ında Seul'e gitti. Daha başlangıçta kaçan iki kardeşten birisinin yakalanması seyahatin başarısızlığa mahkum olmasının bir göstergesiydi. Talihsizlikler Chung'un ve arkadaşının peşini, bir yabancı tarafından iş bulma vaadiyle kandırılıp paraları alınarak dolandırılıncaya kadar bırakmadı. Bu seyahat de Chung'un babası tarafından Chung'un büyükbabasının evinin yakınında yakalamasıyla sonuçlandı.
Üçüncü Deneme
Chung kendisini bir kez daha Asan'da babasının çiftçilik işine bir yıl boyunca yardım ederken buldu. Ailesine karşı yükümlülüklerini tamamlarken Chung, yoksulluktan kurtulmak için başka bir girişimde bulunmanın zamanı olduğuna karar verdi. Babasının sahip olduğu tek ineği satarak elde ettiği 70 won ile bir tren bileti aldı. Seul'e vardığında Chung, kariyerine bir muhasebeci olarak başlamak için kendisini muhasebe okuluna kaydettirdi. Chung için işler iki aydır yolunda giderken babası onu kibar ve uysal bir düşünceyle yola getirdi ve Asan'a geri götürdü.
ZENGİN TÜCCAR
1931 yılında Chung on sekiz yaşındayken dördüncü kaçış denemesine karar verdi. Zorunlu bir evlilikten kaçmayı deneyen bir arkadaşıyla tekrar kaçtı. Seul'e vardığında karşısına çıkan ilk işe atıldı. İlk olarak Incheon Limanında işçi olarak çalıştı. Sonra Boseong Profesyonel Okulu'nda inşaat işçisi olarak ve daha sonra nişasta sürüp fabrikasında çalıştı.
Yaklaşık olarak bir yıl nişasta sürüp fabrikasında çalıştıktan sonra Chung, Seul'deki Bokheung Pirinç Mağazası'nda dağıtıcı olarak çalışmaya başladı. Chung, işinde daha fazla başarılı olmaya başlayınca görevinde terfi etti ve tam gün çalışmaya karar verdi. Chung, pirinç mağazasının sürekli müşterilerinin övgülerini kazandı ve bu da mağazanın sahibini çok etkiledi. Sonunda mağaza sahibi, altı ay sonra mağazanın muhasebe işlerini yürütmesi için Chung'a izin verdi. Mağaza muhasebecisi olarak deneyimlerini iş zekasının gelişmesi için Chung'a yardim etti.
1937'de pirinç mağazasının sahibi hastalanmaya başlayınca dükkanı Chung'a vermenin en iyi yol olduğuna karar verdi. Yirmi iki yaşında Chung dükkanın sahibi olmuş ve adını Kyungil Pirinç Mağazası olarak değiştirmiştir. Mağaza 1939'a kadar büyüyerek iyi kâr elde etti. Kore Genel Valisi'nin pirinci karneye bağlı olarak dağıtma sistemini uygulaması
Chung'a kâr kaybettirerek iş yerini kapattırdı.
HYUNDAI'NIN YARATILIŞI
A-do Servis Garaji
Chung, işlerinin kötüye gitmesinden sonra köyüne dönerek 1940 yılına kadar burada kaldı; ta ki Seul'e tekrar dönmeye karar verinceye kadar. Japon işgalinden sonra Chung, otomobil tamir-bakım işine girmeye karar verdi. Bir arkadaşından kullanımda olan bir servis garajı satın aldı ve Chung aldığı 3,000 won borçla A-do Servis Garajı olarak ise başladı. Üç yıl içinde müşteri sayısı 20'den 70'e çıktı ve iyi bir kazanç sağladı. 1943'te Japon İsgal Hükümeti tarafından garajda savaş araçlarına çelik parçalar üretilmesine zorlandı. İşleri Japonların ölüm baskısında olmasına rağmen Chung 50,000 won ile Asan'a döndü ve birikmiş parasıyla durumunun el verdiği en iyi işi yaptı.
Hyundai
1946'da Kore Japonya'nın kontrolünden çıkarak bağımsızlığına kavuştuktan sonra Chung Hyundai ile otomobil sektöründe girişimlerde bulundu. Birçok şirketin kazancı daha önceleri Amerikan yapımı projeler ve araba onarımlarından geliyordu. 1950'de Kuzey Kore'nin saldırıları boyunca Chung inşaat projelerinden vazgeçerek küçük kardeşiyle beraber güvenlikleri için Busan'a kaçtı. Chung, Birleşik Devletler Ordusu ve Kore Taşımacılık Bakanlığı'ndan gelen her işi yapabileceği bir şirket kurdu. Seul Amerikan kuvvetlerinin eline geçince Chung şirketi yeniden kurdu ve Amerikalılar'dan gelen işleri yapmaya devam etti. Böylece Chung şirketi büyüterek çeşitlendirdi.
ÖLÜMÜ
Chung, seksen altı yaşındayken yaşının getirdiği doğal hallerden dolayı Seul'deki evinde vefat etti. Budist ve Konfüçyus geleneksel törenlerine bağlı kalınarak defnedildi. Esi Byeon Jung-seok, uzun süredir beklenen düzensiz kalp ritmine yenik düşerek 17 Ağustos 2007'de vefat etti. Hanam'daki eşi ve çocuğunun bulunduğu aile mezarlığına defnedildi.
-Kaynak-
English
Chung Ju-yung / 정주영
Chung Ju-yung (November 25, 1915—March 21, 2001) was, along with his brothers, the founder of Hyundai Group, at one time South Korea's largest multinational conglomerate (chaebol). The Hyundai Group was split up from the 1980s till recently into many satellite groups. Chung had a very successful career. In Seosan, he carried out a successful reclamation project, using a decommissioned oil tanker as a cofferdam. Also he sent 1001 cows over the DMZ to North Korea. He was the first to propose the Geumgangsan sightseeing excursions. He developed the PONY as a first Korean car, which was the start of Hyundai Motors. He founded the Hyundai Heavy Steel Company which developed a non-dock shipmaking method. He died in 2001.
EARLY LIFE
Chung Ju Yung was born the oldest of six children in Tongchon, Kangwon province (now within North Korea) during Korea under Japanese rule. As a boy, Chung dreamed of becoming a school teacher but his hopes were cut short because the restrictive environment at the time kept the family in poverty, effectively keeping Chung from the opportunities of higher education. Despite the setbacks, Chung continued to go to a local Confucian school run by his grandfather whenever his time was not taken up by tasks on the family farm.
Chung’s talent for business became apparent during his trips into town where he would sell wood. The fast paced atmosphere of the town along with the articles in newspapers he read sparked his imagination and he soon grew tired of the poverty that he and his family had to endure. At the age of sixteen, Chung and a friend decided to travel to the city of Chongjin for work in hopes of escaping the harsh realities of farm life. After a 15 mile trek through the most dangerous parts of the Paechun valley, the pair reached the town of Kowon where they took up jobs as construction workers. They worked long hours for low pay but Chung enjoyed the fact that he could independently earn money. Chung & his friend continued the work for two months until Chung's father found their whereabouts.
Second Attempt
The journey that Chung and his friend had embarked on made him realize his passion for civil engineering and gave him a sense of accomplishment that he had been looking for. Once he returned to Asan, he devised another escape plan; this time towards Seoul. With two companions, Chung left for Seoul in April 1933. The journey seemed to be destined for failure, especially since one of the boys had already got caught by a sibling early on. More misfortune came upon them when Chung was conned by a stranger who promised him and his friend jobs but instead took all of the money they had with them. The journey came to an end when Chung's father found the two staying at Chung's grandfather's house nearby.
Third Attempt
Chung once again found himself in Asan, where he remained for a year helping his father work on the family farm. Once his duties to the family were complete, Chung decided that it was time to make another attempt at getting out of poverty. He managed to get a train ticket for 70 won by selling one of his father's cows. Once he arrived in Seoul, Chung enrolled himself in a local bookkeeping school hoping to start a career as an accountant. Things went smoothly for Chung for two months, when his father managed to find him and after a mild argument, took him back to Asan.
RICE MERCHANT
In 1931, at the age of 18, Chung decided to make a fourth attempt to escape. He left during the night with a friend who had been trying to escape a forced marriage. Once Chung had reached Seoul, he jumped at any job he could find. He first worked as a laborer at Incheon Harbor, later as a construction worker at Boseong Professional School and then as a handyman for a starch syrup factory.
After working for the syrup factory for nearly a year, Chung managed to land a job as a deliveryman at the Bokheung Rice Store in Seoul. Chung's new job offered him room for advancement and as Chung became more successful at it, he decided to stay on full time. Chung eventually won the praise of the rice store's core customers which impressed the owner so much that he allowed Chung to manage the store's accounting only after six months on the job. His experiences as the store accountant helped Chung thoroughly gain his business sense.
In 1937, the owner of the rice store became ill and decided that it would be in his best interest to give the store to Chung. At 22 years of age, Chung became the store owner and changed the name of the store to Kyungil Rice Store. The store grew and made good profits until early 1939 when the Governor-General of Korea implemented a rice-rationing system which forced Chung to lose profits and close the business.
CREATION OF HYUNDAI
A-do Service Garage
Chung returned to his village once his business failed and stayed there until 1940, when he decided to try again in Seoul. After mulling over his situation with the Japanese, Chung decided to enter the automobile repair business. Using a service garage he purchased from a friend, Chung started the A-do Service Garage on a 3,000 won loan. Within three years, the employee number grew from 20 to 70 and Chung was able to bring in a good income. In 1943, the Japanese Occupational Government forced the garage to merge with a steel plant as part of the war effort. Although his businesses were seeing their demise due to suppression by the Japanese, Chung returned to Asan with 50,000 won in savings to try and make the best of the situation.
Hyundai
In 1946, after the liberation of Korea from Japanese control, Chung started Hyundai as an attempt to return to the automobile business. Much of the company's profits during its early years came from American construction projects and car repair. During the North Korean invasion of 1950, Chung abandoned his construction projects and fled with his younger brother to Pusan for safety. Chung continued to build onto the company by gathering any kind of work he could get from the U.S. Army & the Korean Ministry Of Transportation. Once Seoul was regained by American forces, Chung reestablished the company and continued to gather more work from the Americans. From there on, Chung continued to grow and diversify the company.
DEATH
Chung died at the age of 86 of natural causes at his home in Seoul, and was buried in accordance to Buddhist and Confucian customary rites. His wife, Byeon Jung-seok, passed away on August 17, 2007, due in part to long-term heart complications, and was buried in a family graveyard in Hanam, along with her husband and their son.
-Source-