17-07-2017, Saat: 9:44
Chopsticks / 젓가락
![[Resim: OLv9VZ.jpg]](https://i.hizliresim.com/OLv9VZ.jpg)
Japon, Çin ve Kore Yemek Çubukları Arasındaki Farklar
Çin, Japonya ve Kore, Asya'nın en popüler üç ülkesidir. Onların yiyecek ve kültürü dünyayı sarmış durumdadır ve sahip oldukları en belirgin mutfak etkilerinden biri de çubuk kullanımıdır.
Bunları nasıl kullanacağınızı bilseniz de bilmeseniz de bu çubuklar Asya kültürü ve dünyanın dört bir yanındaki restoranlar içinde ortak kullanılan gereç haline geldi. Bütün bir yemek yemek veya yemeklerin sadece bir bölümünü yemek için kullanılabilirler.
Bu çubukları kullanan dünya genelinde bir dizi restoran ve oteller, nasıl kullanacağınızı bilmemeniz durumunda size kaşık, çatal ve bıçak sunarlar.
Erken Tarih
![[Resim: ZEXQJ0.jpg]](https://i.hizliresim.com/ZEXQJ0.jpg)
Asya'daki çubukların geçmişi birçok ülkeden daha eskidir. 5000 yaşın üzerinde olduğu düşünülmektedir. Çin kaynaklı olarak M.S 500 yılında Kore ve Japonya'ya yayılmaya başlamıştır. Eski zamanlarda, çubuklar ağaçlardan veya bambudan yapılıyordu. Başlangıçta, bir ateşte veya tencerede pişmiş yiyecekleri almak için kullanılıyordu. Yakıt sıkıntısı nedeniyle, yemekler pişmeden önce çok küçük porsiyonlara bölünerek bıçak kullanımını ortadan kaldırdı. Sonuç olarak, çubuk kullanımı bir tercih malzemesi haline geldi.
Çin yemek çubukları ile Japonya ve Kore'de kullanılanlar arasında bir fark olduğunu biliyor muydunuz?
![[Resim: BAa64j.png]](https://i.hizliresim.com/BAa64j.png)
Çin Tarzı Yemek Çubukları
Çinliler, 5000 yıl önce yemek çubuğu icat eden ilk insanlardı. Aşırı soğuk veya sıcaktan etkilenmeyen, parmakların bir uzantısı olarak kabul edildiği söylenir. Çoğunlukla bitmemiş ahşaptan yapılmıştır ve küt uçlu dikdörtgen şekle sahiptirler. Çin çubukları Kore ve Japon modellerine göre daha uzun ve kalındır.
Çin yemekleri "Lazy Susan's" da sık sık sunulduğundan beri çubuklar bu kadar uzundur. Masalar biraz daha büyük olduğundan Pekin ördeğinin son parçasını tutabilmek için bu uzunluğa ihtiyaç duyulmuştur. Ayrıca, Çin kökenli çubuklar, Japon ve Kore çubukları kadar sivri uçlu değildir.
Japon Tarzı Yemek Çubukları
Japonlar, farklı çubuk çeşitleri geliştirdiler. Yemek pişirme, özel yemek yeme, şekerleme, cenaze töreni gibi farklı amaçlar için kullanılan çok sayıda çubuk stiline sahiptirler. Japonlar, çubuklarını yaparken bir takım malzemeleri kullanırlar. Ahşap ve plastik bugün kullanılan birincil malzemelerdir.
Bununla birlikte, Japon çubukları kemik, metal ve hatta fildişi ile yapılmıştı (bunlar genellikle özel etkinlikler için ayrılmıştır). Japon çubukları, Çin çubuklarına kıyasla genelde daha yuvarlak uçlara sahiptir ve daha kısadır ancak Kore çubuklarından daha uzundur. Ayrıca daha renkli ve karmaşık biçimde tasarlanmışlardır.
Kore Tarzı Yemek Çubukları
Koreli çubukları genellikle paslanmaz çelik iken, Japonya ve Çin'de kullanılanlar doğal malzemelerden üretilmektedir. Metal kaygan olabileceğinden, çubukları bu özellikten kurtarmak için uçları daha kaba yapılır. Bir diğer göze çarpan fark, Japonya ve Çin'de kullanılanlarla aynı uzunlukta olmamasıdır.
Neden Metalden Üretiliyorlar?
Eski zamanlarda, Kral'ın yemeğine zehir katıldığında saf gümüş rengini değiştireceğinden Krallar saf gümüşten yapılma çubuklar kullanırdı. Korelilerin çubuk yapmak için metal kullanmalarının bir başka nedeni de pirinç yerken kaşık kullanmalarıdır.
![[Resim: JlZkaY.jpg]](https://i.hizliresim.com/JlZkaY.jpg)
Kore Yemek Çubukları Hakkında 10 İlginç Gerçek
Korece çubukları sıra dışı ve eşsizdir. Çin ve Japon çubukları gibi değildir. Üçü arasında da çok farklılıklar bulunmaktadır! Asya kıtasında metal çubukları yalnızca Kore kullanır.
Bu çubukların kullanımı, bronz aletler kullanılan Baekje dönemine kadar uzanır. M.Ö. 1200 tarihli çubuklar büyük ihtimalle bir istila sırasında Çin'den alındı ve daha sonra diğer Asya ülkelerinde tanıtıldı.
Kore yemek çubukları hakkında 10 ilginç gerçek:
1. Renk Değiştiren Çubuklar: Kore Kraliyet Aileleri, eski zamanlarda, zehir ile temas ettiğinde renk değiştiren gümüş çubuklar kullanırdı.
2. Koreliler, paslanmaz çelik çubuklarla yemek yemenin için daha hijyenik olduğuna inanıyorlar.
3. Kore çubukları, cenaze törenlerine veya ölen aile üyelerini anma yemeğine hazırlanılırken sol tarafa bırakılır.
4. Diğer çubukların kare ve yuvarlak olmasının aksine Kore çubukları bir çatal veya kaşığın sapı gibi olduğu için yiyecekleri daha güçlü bir şekilde tutmaya yardımcı olur.
5. Uçları yumuşak olan Çin çubuklarının aksine Kore çubuklarının uçları, yiyeceklerin kaymaması ve daha rahat bir tutuş sağlaması amacıyla sertleştirilir.
6. Kore çubukları, Çin çubuklarından daha kısa, ancak Japon çubuklarından daha uzundur, uzunluğu ikisinin ortasındadır. Kore yemekleri her zaman aile tarzı olduğu için Kore çubuk boyları daha kısadır. Dolayısıyla orta boy uzunluktaki çubuklar idealdir.
7. Koreliler masada, çubukları bir kaşığın sol yanına asla koymazlar.
8. Koreliler genellikle pirinç yerken bir kaşık kullandıklarından, Kore çubukları her zaman bir kaşıkla eşleştirilir.
9. Kore çubukları paslanmaz çelikten imal edilmiştir.
10. Asyalılar genelde atalarının anma törenlerinde tütsü çubuklarını bir kase içerisinde dik bir şekilde tutar ve bunların ruhlar için yiyecek olduğunu kabul ederler. Bundan dolayı Koreliler pirincin içine çubukları asla sokmazlar.
Kaynak 1
Kaynak 2
![[Resim: OLv9VZ.jpg]](https://i.hizliresim.com/OLv9VZ.jpg)
Japon, Çin ve Kore Yemek Çubukları Arasındaki Farklar
Çin, Japonya ve Kore, Asya'nın en popüler üç ülkesidir. Onların yiyecek ve kültürü dünyayı sarmış durumdadır ve sahip oldukları en belirgin mutfak etkilerinden biri de çubuk kullanımıdır.
Bunları nasıl kullanacağınızı bilseniz de bilmeseniz de bu çubuklar Asya kültürü ve dünyanın dört bir yanındaki restoranlar içinde ortak kullanılan gereç haline geldi. Bütün bir yemek yemek veya yemeklerin sadece bir bölümünü yemek için kullanılabilirler.
Bu çubukları kullanan dünya genelinde bir dizi restoran ve oteller, nasıl kullanacağınızı bilmemeniz durumunda size kaşık, çatal ve bıçak sunarlar.
Erken Tarih
![[Resim: ZEXQJ0.jpg]](https://i.hizliresim.com/ZEXQJ0.jpg)
Asya'daki çubukların geçmişi birçok ülkeden daha eskidir. 5000 yaşın üzerinde olduğu düşünülmektedir. Çin kaynaklı olarak M.S 500 yılında Kore ve Japonya'ya yayılmaya başlamıştır. Eski zamanlarda, çubuklar ağaçlardan veya bambudan yapılıyordu. Başlangıçta, bir ateşte veya tencerede pişmiş yiyecekleri almak için kullanılıyordu. Yakıt sıkıntısı nedeniyle, yemekler pişmeden önce çok küçük porsiyonlara bölünerek bıçak kullanımını ortadan kaldırdı. Sonuç olarak, çubuk kullanımı bir tercih malzemesi haline geldi.
Çin yemek çubukları ile Japonya ve Kore'de kullanılanlar arasında bir fark olduğunu biliyor muydunuz?
![[Resim: BAa64j.png]](https://i.hizliresim.com/BAa64j.png)
Çin Tarzı Yemek Çubukları
Çinliler, 5000 yıl önce yemek çubuğu icat eden ilk insanlardı. Aşırı soğuk veya sıcaktan etkilenmeyen, parmakların bir uzantısı olarak kabul edildiği söylenir. Çoğunlukla bitmemiş ahşaptan yapılmıştır ve küt uçlu dikdörtgen şekle sahiptirler. Çin çubukları Kore ve Japon modellerine göre daha uzun ve kalındır.
Çin yemekleri "Lazy Susan's" da sık sık sunulduğundan beri çubuklar bu kadar uzundur. Masalar biraz daha büyük olduğundan Pekin ördeğinin son parçasını tutabilmek için bu uzunluğa ihtiyaç duyulmuştur. Ayrıca, Çin kökenli çubuklar, Japon ve Kore çubukları kadar sivri uçlu değildir.
Japon Tarzı Yemek Çubukları
Japonlar, farklı çubuk çeşitleri geliştirdiler. Yemek pişirme, özel yemek yeme, şekerleme, cenaze töreni gibi farklı amaçlar için kullanılan çok sayıda çubuk stiline sahiptirler. Japonlar, çubuklarını yaparken bir takım malzemeleri kullanırlar. Ahşap ve plastik bugün kullanılan birincil malzemelerdir.
Bununla birlikte, Japon çubukları kemik, metal ve hatta fildişi ile yapılmıştı (bunlar genellikle özel etkinlikler için ayrılmıştır). Japon çubukları, Çin çubuklarına kıyasla genelde daha yuvarlak uçlara sahiptir ve daha kısadır ancak Kore çubuklarından daha uzundur. Ayrıca daha renkli ve karmaşık biçimde tasarlanmışlardır.
Kore Tarzı Yemek Çubukları
Koreli çubukları genellikle paslanmaz çelik iken, Japonya ve Çin'de kullanılanlar doğal malzemelerden üretilmektedir. Metal kaygan olabileceğinden, çubukları bu özellikten kurtarmak için uçları daha kaba yapılır. Bir diğer göze çarpan fark, Japonya ve Çin'de kullanılanlarla aynı uzunlukta olmamasıdır.
Neden Metalden Üretiliyorlar?
Eski zamanlarda, Kral'ın yemeğine zehir katıldığında saf gümüş rengini değiştireceğinden Krallar saf gümüşten yapılma çubuklar kullanırdı. Korelilerin çubuk yapmak için metal kullanmalarının bir başka nedeni de pirinç yerken kaşık kullanmalarıdır.
![[Resim: JlZkaY.jpg]](https://i.hizliresim.com/JlZkaY.jpg)
Kore Yemek Çubukları Hakkında 10 İlginç Gerçek
Korece çubukları sıra dışı ve eşsizdir. Çin ve Japon çubukları gibi değildir. Üçü arasında da çok farklılıklar bulunmaktadır! Asya kıtasında metal çubukları yalnızca Kore kullanır.
Bu çubukların kullanımı, bronz aletler kullanılan Baekje dönemine kadar uzanır. M.Ö. 1200 tarihli çubuklar büyük ihtimalle bir istila sırasında Çin'den alındı ve daha sonra diğer Asya ülkelerinde tanıtıldı.
Kore yemek çubukları hakkında 10 ilginç gerçek:
1. Renk Değiştiren Çubuklar: Kore Kraliyet Aileleri, eski zamanlarda, zehir ile temas ettiğinde renk değiştiren gümüş çubuklar kullanırdı.
2. Koreliler, paslanmaz çelik çubuklarla yemek yemenin için daha hijyenik olduğuna inanıyorlar.
3. Kore çubukları, cenaze törenlerine veya ölen aile üyelerini anma yemeğine hazırlanılırken sol tarafa bırakılır.
4. Diğer çubukların kare ve yuvarlak olmasının aksine Kore çubukları bir çatal veya kaşığın sapı gibi olduğu için yiyecekleri daha güçlü bir şekilde tutmaya yardımcı olur.
5. Uçları yumuşak olan Çin çubuklarının aksine Kore çubuklarının uçları, yiyeceklerin kaymaması ve daha rahat bir tutuş sağlaması amacıyla sertleştirilir.
6. Kore çubukları, Çin çubuklarından daha kısa, ancak Japon çubuklarından daha uzundur, uzunluğu ikisinin ortasındadır. Kore yemekleri her zaman aile tarzı olduğu için Kore çubuk boyları daha kısadır. Dolayısıyla orta boy uzunluktaki çubuklar idealdir.
7. Koreliler masada, çubukları bir kaşığın sol yanına asla koymazlar.
8. Koreliler genellikle pirinç yerken bir kaşık kullandıklarından, Kore çubukları her zaman bir kaşıkla eşleştirilir.
9. Kore çubukları paslanmaz çelikten imal edilmiştir.
10. Asyalılar genelde atalarının anma törenlerinde tütsü çubuklarını bir kase içerisinde dik bir şekilde tutar ve bunların ruhlar için yiyecek olduğunu kabul ederler. Bundan dolayı Koreliler pirincin içine çubukları asla sokmazlar.
Kaynak 1
Kaynak 2
You're a sky
full of stars
![[Resim: 0E8dXo.gif]](https://i.hizliresim.com/0E8dXo.gif)
full of stars
![[Resim: 0E8dXo.gif]](https://i.hizliresim.com/0E8dXo.gif)