Cheonggukjang and Cheonggukjang Jjigae / 청국장찌개
Küçük bir alandayken, kalabalık metro, sınıf ya da ofisinizdeyken, bazen hoşa gitmeyen ya da iğrenç bir koku alabilirsiniz. Bir arkadaşınız ya da iş arkadaşınız yemek olarak Çonggukcang yemiş olabilir. Çonggukcang soyadan yapılan mayalanmış geleneksel bir Kore yemeğidir. Kalsiyum, magnezyum gibi pek çok vitamin ve minerale sahip olduğu kadar protein, yağ ve karbonhidrat içeren iyi nitelikli bir yemektir.
Çoenggukcang Neye Benzer?
Çoenggukcang Doencang’a benzer, bu yüzden Çoenggukcang’i Doencang’dan görünüşüne göre ayırt edemezsiniz. Bununla birlikte mayalanma süresi ve yapım yolları farklı olup, neticede koku ve tat derecesinde fark yapar. Karşılaştırmada Donceong yapmak için soya 3 ay mayalanırken, 2 ya da 3 gün Çeonggukcang yapmak için yeterlidir. Basil, bir çeşit bakteri, Çeonggukcang yapmakta temel rol oynar. Bakteri soyadaki proteini ‘aminoasit’e, amonyak gazı çıkararak ayrıştırır.
![[Resim: i8st.jpg]](http://img407.imageshack.us/img407/9178/i8st.jpg)
Çeonggukcang’ın Yararları
Yararları, kokusu kadar muazzamdır. Çeonggukcang, vitaminler (B1, B2, B6, B12) ve minerallerden dolayı metabolizmayı yan etkisiz olarak hızlandıran diyet ürünü olarak kullanılır. Ve lif içeriği yaklaşık olarak diğer yiyeceklerden 5 kat fazladır, kabızlığı rahatlatır. Bu kalsiyumca zengin gıda her 100 gramında 90 mg kalsiyum içerir ve bu da osteoporozun engellenmesinde yararlıdır. Ayrıca, Çeonggukcangi devamlı yiyerek yumuşak bir cilt elde edebilirsiniz çünkü içindeki lesithin iç organlardaki toksinlerin temizlenmesine yardımcı olur ve bol miktarda E ve B vitaminleri yaşlanma sürecini yavaşlatır.
Çeonggukcang Nasıl Yapılır?
Şimdi bu harika besleyici yemeği yapma zamanı. Hazır mısınız?
İçindekiler ve Hazırlanışı
- 4 bardak orta boy fasulye, 6 bardak su
- 1 çorba kaşığı doğranmış zencefil, 1 çorba kaşığı doğranmış sarımsak
- ¾ bardak kaya tuzu, ½ biber tozu (pul biber sanırım)
- Pamuklu kumaştan ambalaj kağıdı, biraz saman
Bu Şekilde Yapabilirsiniz.
1. Fasulyeleri yıkayınız ve 12 saat suda bekletiniz.
2. Fasulyeleri tencereye koyunuz ve güçlü harlı ateşte kaynatınız.
3. Kaynamaya başlarsa, ateşi kısınız ve fasulyelerin yüzeyi kahverengileşinceye kadar pişiriniz.
4. Fasulyeleri samanın üstüne koyunuz ve pamuk kumaşla sarınız. Böylece, samandaki bakteriler fasulyelere geçer ve onları mayalar.
Bu adım çok önemlidir; çünkü Çeonggukcang’ın tadı ve lezzeti bakterilere bağlıdır.
5. Sıcaklığı 40 derecede ve %80 nemde bir battaniye üstünde tutunuz ya da elektrikli battaniye seriniz 2 veya 3 gün burada muhafaza ediniz.
6. Eğer kahverengi fasulyeler kararırsa ve yapışkan sıvı peynir yapıyormuş gibi olduysa mayalanma durmalıdır.
7. Fasulyeleri öğütünüz ve zencefil, sarımsak, tuz ve toz biberle çeşitlendiriniz.
Nasıl Çeonggukcang Güveci Yapılır?
Bu sefer Çeonggukcang’la yapabileceğiniz bir tarif örneği tanıtmak istiyorum.
İçindekiler
- 2 çorba kaşığı çeonggukcang, 100 g sığır eti (doğranmış)
- 100 g Kimchi, 1/4 patates, 1/4 soğan, 1/3 tofu
- 2 yeşil biber, biraz yeşil soğan[/b][/size]
Bu Şekilde Yapabilirsiniz.
1. Eti ve Kimchiyi dilimleyiniz, ince ince doğrayınız.
2. 1 bardak suyu topraktan yapılmış kaba (güvece ) koyun, doğranmış et ve kimchiyi de ilave ediniz.
3. Kaynamaya başlayınca patates ve soğanı üstüne ekleyiniz.
4. Çeonggukcang ve biberi de ekleyiniz.
5. Harlanmış ateşte 5 dk. kaynatın ve tofu ile yeşil soğanı da ekleyiniz.
6. 5 dk. daha kaynatınız ve afiyet olsun.
![[Resim: ipcd.jpg]](http://img832.imageshack.us/img832/1039/ipcd.jpg)
Küçük bir alandayken, kalabalık metro, sınıf ya da ofisinizdeyken, bazen hoşa gitmeyen ya da iğrenç bir koku alabilirsiniz. Bir arkadaşınız ya da iş arkadaşınız yemek olarak Çonggukcang yemiş olabilir. Çonggukcang soyadan yapılan mayalanmış geleneksel bir Kore yemeğidir. Kalsiyum, magnezyum gibi pek çok vitamin ve minerale sahip olduğu kadar protein, yağ ve karbonhidrat içeren iyi nitelikli bir yemektir.
Çoenggukcang Neye Benzer?
Çoenggukcang Doencang’a benzer, bu yüzden Çoenggukcang’i Doencang’dan görünüşüne göre ayırt edemezsiniz. Bununla birlikte mayalanma süresi ve yapım yolları farklı olup, neticede koku ve tat derecesinde fark yapar. Karşılaştırmada Donceong yapmak için soya 3 ay mayalanırken, 2 ya da 3 gün Çeonggukcang yapmak için yeterlidir. Basil, bir çeşit bakteri, Çeonggukcang yapmakta temel rol oynar. Bakteri soyadaki proteini ‘aminoasit’e, amonyak gazı çıkararak ayrıştırır.
![[Resim: i8st.jpg]](http://img407.imageshack.us/img407/9178/i8st.jpg)
Çeonggukcang’ın Yararları
Yararları, kokusu kadar muazzamdır. Çeonggukcang, vitaminler (B1, B2, B6, B12) ve minerallerden dolayı metabolizmayı yan etkisiz olarak hızlandıran diyet ürünü olarak kullanılır. Ve lif içeriği yaklaşık olarak diğer yiyeceklerden 5 kat fazladır, kabızlığı rahatlatır. Bu kalsiyumca zengin gıda her 100 gramında 90 mg kalsiyum içerir ve bu da osteoporozun engellenmesinde yararlıdır. Ayrıca, Çeonggukcangi devamlı yiyerek yumuşak bir cilt elde edebilirsiniz çünkü içindeki lesithin iç organlardaki toksinlerin temizlenmesine yardımcı olur ve bol miktarda E ve B vitaminleri yaşlanma sürecini yavaşlatır.
Çeonggukcang Nasıl Yapılır?
Şimdi bu harika besleyici yemeği yapma zamanı. Hazır mısınız?
İçindekiler ve Hazırlanışı
- 4 bardak orta boy fasulye, 6 bardak su
- 1 çorba kaşığı doğranmış zencefil, 1 çorba kaşığı doğranmış sarımsak
- ¾ bardak kaya tuzu, ½ biber tozu (pul biber sanırım)
- Pamuklu kumaştan ambalaj kağıdı, biraz saman
Bu Şekilde Yapabilirsiniz.
1. Fasulyeleri yıkayınız ve 12 saat suda bekletiniz.
2. Fasulyeleri tencereye koyunuz ve güçlü harlı ateşte kaynatınız.
3. Kaynamaya başlarsa, ateşi kısınız ve fasulyelerin yüzeyi kahverengileşinceye kadar pişiriniz.
4. Fasulyeleri samanın üstüne koyunuz ve pamuk kumaşla sarınız. Böylece, samandaki bakteriler fasulyelere geçer ve onları mayalar.
Bu adım çok önemlidir; çünkü Çeonggukcang’ın tadı ve lezzeti bakterilere bağlıdır.
5. Sıcaklığı 40 derecede ve %80 nemde bir battaniye üstünde tutunuz ya da elektrikli battaniye seriniz 2 veya 3 gün burada muhafaza ediniz.
6. Eğer kahverengi fasulyeler kararırsa ve yapışkan sıvı peynir yapıyormuş gibi olduysa mayalanma durmalıdır.
7. Fasulyeleri öğütünüz ve zencefil, sarımsak, tuz ve toz biberle çeşitlendiriniz.
Nasıl Çeonggukcang Güveci Yapılır?
Bu sefer Çeonggukcang’la yapabileceğiniz bir tarif örneği tanıtmak istiyorum.
İçindekiler
- 2 çorba kaşığı çeonggukcang, 100 g sığır eti (doğranmış)
- 100 g Kimchi, 1/4 patates, 1/4 soğan, 1/3 tofu
- 2 yeşil biber, biraz yeşil soğan[/b][/size]
Bu Şekilde Yapabilirsiniz.
1. Eti ve Kimchiyi dilimleyiniz, ince ince doğrayınız.
2. 1 bardak suyu topraktan yapılmış kaba (güvece ) koyun, doğranmış et ve kimchiyi de ilave ediniz.
3. Kaynamaya başlayınca patates ve soğanı üstüne ekleyiniz.
4. Çeonggukcang ve biberi de ekleyiniz.
5. Harlanmış ateşte 5 dk. kaynatın ve tofu ile yeşil soğanı da ekleyiniz.
6. 5 dk. daha kaynatınız ve afiyet olsun.
![[Resim: ipcd.jpg]](http://img832.imageshack.us/img832/1039/ipcd.jpg)