Chefs Give New Meaning to Haute Cuisine: Michelin Restaurants Serve up Classy Meals on Low-Cost Flights
Aşçılar Üstün Nitelikli Yemeklere Yeni Bir Anlam Katıyor: Michelin Restoranları Düşük Fiyatlı Uçuşlarda Kaliteli Yemekler Servis Ediyor
![[Resim: M029W2.jpg]](http://i.hizliresim.com/M029W2.jpg)
Solda, Kore Air’in biftekle birlikte sunulan ünlü bibimbapı. Hava yolu şirketlerindeki bir kaynağa göre yolcuların yüzde 60 kadarı bibimbapı tercih etmektedir. Sağda, Asiana Havayolları’ndaki birinci sınıf yolculara sağlanan ssambap.[KOREAN AIR, ASIANA HAVAYOLLARI]
Uçuş yolcuları arasında Koreli yemeklerinin popülerliğine dair yeni bir şey yok. Asiana Havayolları ve Kore Havayolları yaklaşık 20 yıl önce ilk defa ssambapı (sebzeler ve pirinç sargısı) ve bibimbapı (sebzeli ve etli pilav) tanıttı ve her ikisi de simgesel uçuş menüleri haline geldi.
Fakat Kore yemeklerinin uluslararası popülerliğinin artması üzerine, hava yolu şirketleri daha fazla hava yolunda, daha üstün nitelikli Kore yemeği sağlamak için rekabet etmeye başlamışlardır. Michelin aşçıları tarafından geliştirilen uçak yemekleri ekonomi sınıfı yolcularına sunulurken Kore yemekleri Kore dışındaki rotalara dağıtılıyor.
Uçuşlarda Kore menülerini sunma tarihi, güçlü kokusundan dolayı yabancılar arasındaki olumsuz izlenimine rağmen Asiana’nın kimchiyi tanıttığında yani 1995 yılında başladı. Daha sonra 1997 yılında Kore Air bibimbapı sundu.
O tarihten bu yana Kore’nin en büyük iki bayrak taşıyıcısı uçak yemeklerinin kalitesini yükseltmeye devam etmiştir. Örneğin, Asiana Havayolları yemekleri için Kore Kraliyet Mutfağı Enstitüsü ve İtalyan restoranı La Cucina ile birlikte çalışırken Korean Air hava şirketi, Jeju Adasındaki Halla Dağı yakınlardaki çiftliğinde büyüyen sığır eti ve tavuk kullanıyor.
![[Resim: 2rqvNN.jpg]](http://i.hizliresim.com/2rqvNN.jpg)
Air France-KLM’den Lee Mun-jeong: “Hangi hava yolu şirketi ile uçarlarsa uçsunlar, Koreli yolcular uçak servisi kalitesinin Korean Air ve Asiana Havayolları kadar yüksek olmasını umuyorlar” diye belirtti. “İki havayolu şirketi de hansik (Kore yemeği) sunduğundan beri, hansik talep eden yolcuların sayısı arttı ve bu durum yabancı hava yolu şirketlerini bile değişiklik yapmaya zorladı.”
Uçaktaki Kore yemekleri gibi sadece bibimbap servisini yapan yabancı hava yolu şirketleri geçenlerde menüleri çeşitlendirmeye yönelik deneyler yapmaya başladı. Örneğin, Singapor Hava yolu şirketleri Michelin yıldızlı restoran Jung Sik Dang ile ortaklık kurdu.
![[Resim: 37M2Lj.jpg]](http://i.hizliresim.com/37M2Lj.jpg)
Michelin yıldızlı restoranının Şefi Yim Jung-sik Singapur Havayolları için sığır eti kaburgaları, ızgara kılıç balığı ve mısırlı mus kekini içeren bir menü tasarlamıştır. [SINGAPUR HAVAYOLLARI]
Jung Sik Dang’da bir aşçı olan Yim Jung-sik tarafından geliştirilen Kore mutfağı, eylül ayı boyunca Incheon’dan Singapur’a giden yolculara sunulacaktır.
Singapur Havayollarından alınan bir kaynak “Michelin’in [geçen yıl] açıklanmasından önce bile uçakta Kore yemeği temin etmek için Jung Sik Dang ile görüşmeye başladık.” “Gordon Ramsay gibi uluslararası üne sahip aşçılardan tavsiye alıyoruz ve Kyoto’daki Kikunoi restoranının [üç Michelin yıldızlı] kaiseki’si [geleneksel, çoklu bir Japon yemeği] gibi prestijli yemekler sunuyoruz. Uçaktaki yemeklerin kalitesi için özel çaba sarf ediyoruz” diye ifade edilmiş.
Öyleyse aşçı Yim Singapur Havayolu yolcuları için hangi menüleri geliştirdi? Birinci sınıf yolculara dört çeşit yemek menüsü sunuldu. Ana yemek menüsü buharda pişirilmiş kara balık, ıstakoz ızgara ve maesaengi’den (yosunlu pirinç lapası) ‘den oluşmaktadır. Birinci sınıf yolculara aynı zamanda mısır mus keki gibi sağlıklı tatlılar servis edilmektedir. Ticari sınıf yolcuları üç çeşit menüden yararlanabilirler. Ana yemek menüsü kızarmış sığır kaburgası, sebzelerle çeşitlenmiş domuz karnından kesilmiş et ya da ızgaralanmış ton balıklı bibimbaptır. Ekonomi sınıfı yolcuları ya sığır ya da domuz etli bibimbapı tercih edebilirler. Her zamanki gochujang (Kore’nin kırmızı biber salçası) yerine ana sos olarak perilla yağı kullanılmaktadır.
Yolcuları cezbedecek ücretli yemekler
Kore’den yapılan uçuşlardaki yemekler Incheon Uluslararası Havalimanındaki iki uzman yemek servisi şirketi Kore Havayolları ve LSG Sky Chefs tarafından hazırlanmaktadır.
Şimdilerde Kore’den uçuşa başlayan tüm hava yolu şirketleri bu iki firmanın yemeklerini servis etmektedir, Michelin yıldızlı restoranlardaki aşçılar tarafından geliştirilen menüler bile yemek servisleri tarafından sunulan tariflere dayandırılmaktadır.
Michellin yıldızlı restoranlardaki aşçıların adı altında uçak yemeklerini aktif bir şekilde tanıtan bu hava yolları, yemeklerin kalitesini kontrol etmek ve menüleri her iki üç haftada bir değiştirmek için sıklıkla yemek servisi firmalarına uğramaktadır.
LSG Sky Chef’ten Kim Gi-jin “Ekonomi sınıfı yolcularına sunulan uçak yemekleri genelde standartlaştırılmasına rağmen, işçi ve birinci sınıf yolcular için sunulan menüler sürekli olarak gelişmektedir. Bu, düşük maliyetli havayollarının gittikçe artan Pazar payı sayesinde daimi müşterileri cezbetmek için yapılan bir yatırımdır” dedi.
![[Resim: 69bYnk.jpg]](http://i.hizliresim.com/69bYnk.jpg)
Solda: Aşçı Jung Chan-wook Hawai HavaYolları uçuşunda bir yolcuya servis yapmaktadır. Sağda: Jung tarafından hazırlanmış buharlanmış biftek ve dulavratotu kökleri. [HAWAİ HAVAYOLLARI]
Bazı havayolları ünlü aşçılarla ortaklık kurdu bile. “Please Take Care of My Refrigerator” (2014-halen devam etmekte) adlı JTBC yemek pişirme programında ünlü olarak popülerliğini kazanan ve aynı zamanda da Bistrot Chaugi restoranını işletiyor olan Aşçı Jung Chan-wook, aralık ayında Hawai Hava Yolları için uçak yemekleri tasarlamaya başladı.
Aşçı Jung Chan-wook, Hawaii’de edindiği tecrübesine dayanarak çeşitli karışım yemekleri sunmaktadır. Menüler buharlanmış biftek ve dulavratotu köklerini, macadamia fındıklı kurabiyeleri ve Japon miso çorbasını içerir.
6 Ocak’ta, Jung yolcular için bizzat yemek yaptığı özel bir etkinlik düzenlemek için Hawai Havayolları uçağına bindi.
Hawaii Hava Yollarından Yoo soo-jin “Kore’de star aşçıların popülaritesinin ve onlara karşı olan ilginin artması üzerine, Hawaii ile yakın ilişkisi olan Jun Chan-wook ile bir ortaklık kurmaya karar verdik. Aşçı Jung’ın uçuşu için yaptığı rezervasyonlar popülerliği sayesinde çok hızlı bir şekilde kapandı” dedi.
Ortaklık kurma çabaları
Yabancı havayollarının Kore restoranlarıyla ortaklık kurma çabaları on yıl önce başladı.
KLM Hollanda Havayolları 2007 yılında Kore restoranı Yongsusan ile birlikte bir ortaklık imzaladı, bu Goryeo Hanedanlığı’nın(918-1392) uçak yemeklerinin bir parçası olarak yüksek kaliteli mutfağını tanıtan buzz’ ı yarattı. Hollanda havayolu 2014 yılında ortaklığını farklı bir Korea restoranı Samcheonggak ile değişti.
![[Resim: V0N2YR.jpg]](http://i.hizliresim.com/V0N2YR.jpg)
Millennium Seoul Hilton’un Lufthansa uçuşunda servis ettiği sığır eti japchae’si (tavada kızartılmış erişte)
KLM’den Kim Mi-young “Uygun bir Kore restoranı bulmak için sayısız Kore restoranlarını ve denenmiş yemekleri araştırdık” diye ifade etti. “Görsel açıdan çekici ve süslü yemeklerle hizmet veren çok sayıda restoran olmasına rağmen bizim için en önemli unsur tattı.”
Benzer şekilde, Almanya’nın Lufthansa Havayolu 2009 yılında Millennium Seoul Hilton Hotel ile bir sözleşme imzaladı. Aynı zamanda Air France Nisan 2016 tarihinde Woonsan ile bir ortaklık oluşturdu; Paris’ten Incheon’a seyahat eden işçi yolcuları Woonsan’ın aşçısı Kim Yoon-young tarafından hazırlanan yemeğin tadını çıkarabilirler.
Kim: “Kore yemekleri fazla sebze içerdiği için yabancı yolcular Kore yemeklerini sağlıklı bulabilirler ve nihayetinde onları uçaklarda Kore yemeği sipariş etmeye yöneltti. Çünkü tat duyuları basınçlı bir kabinde azaltıldığından dolayı baharatlı ve tuzlu olan Kore yemekleri iyi karşılanıyor” dedi.
İyi yemek sadece büyük hava yolları için değildir
Kore Havayolu gibi genelde sadece büyük havayollarında mevcut olan lezzetli uçak yemekleri, çeşitli yemek şirketleriyle ortaklık imzalamaya başladıkları için indirimli hava yollarında bile mevcut hale gelmiştir.
Ancak lüks restoranlarla sözleşme imzalamak yerine nispeten daha ucuz gıda depolarıyla ya da uygun marketlerle ortaklık kurdular.
Kore’nin Easter Jet’i 2015 yılında GS Perakende ile bir sözleşme imzaladı.
Havayolu “on-flight convenience market” unvanını kazanarak GS Perakendenin yemek çantasına, seyahat mallarına ve günlük ihtiyaçlarına hizmet etti. Bir diğer yerli düşük maliyetli havayolu şirketi T’Way Air benzer şekilde Güney Seoul’de Cheongdam-dong’da yer alan el yapımı kek dükkânı Jiyugaoka ile bir sözleşme imzaladı ve keklerini uçağa sattı.
Düşük maliyetli yabancı havayolları bile uçakta lezzetli yemek servisi yapmaya başlamıştır.
Örneğin Vietnam’ın VietJet Air Şirketi 2015 yılında fast-food restoranı franchise Lotteria ile bir ortaklık imzaladı ve pirinç burgerlerini servis ediyor. Lotteria’nın logosunu içeren bir uçağı bile uçuruyor.
Jeju Air şu anda restoranlarla sözleşmeler imzalamak yerine özel markalı ürünler üretiyor ve bunları servis ediyor.
Servis ettiği özel yiyecekler arasında, mandalina suyu, kurutulmuş at eti ve kurutulmuş siyah domuz eti en çok kabul görenlerden üç tanesidir.
Kaynak
Aşçılar Üstün Nitelikli Yemeklere Yeni Bir Anlam Katıyor: Michelin Restoranları Düşük Fiyatlı Uçuşlarda Kaliteli Yemekler Servis Ediyor
![[Resim: M029W2.jpg]](http://i.hizliresim.com/M029W2.jpg)
Solda, Kore Air’in biftekle birlikte sunulan ünlü bibimbapı. Hava yolu şirketlerindeki bir kaynağa göre yolcuların yüzde 60 kadarı bibimbapı tercih etmektedir. Sağda, Asiana Havayolları’ndaki birinci sınıf yolculara sağlanan ssambap.[KOREAN AIR, ASIANA HAVAYOLLARI]
Uçuş yolcuları arasında Koreli yemeklerinin popülerliğine dair yeni bir şey yok. Asiana Havayolları ve Kore Havayolları yaklaşık 20 yıl önce ilk defa ssambapı (sebzeler ve pirinç sargısı) ve bibimbapı (sebzeli ve etli pilav) tanıttı ve her ikisi de simgesel uçuş menüleri haline geldi.
Fakat Kore yemeklerinin uluslararası popülerliğinin artması üzerine, hava yolu şirketleri daha fazla hava yolunda, daha üstün nitelikli Kore yemeği sağlamak için rekabet etmeye başlamışlardır. Michelin aşçıları tarafından geliştirilen uçak yemekleri ekonomi sınıfı yolcularına sunulurken Kore yemekleri Kore dışındaki rotalara dağıtılıyor.
Uçuşlarda Kore menülerini sunma tarihi, güçlü kokusundan dolayı yabancılar arasındaki olumsuz izlenimine rağmen Asiana’nın kimchiyi tanıttığında yani 1995 yılında başladı. Daha sonra 1997 yılında Kore Air bibimbapı sundu.
O tarihten bu yana Kore’nin en büyük iki bayrak taşıyıcısı uçak yemeklerinin kalitesini yükseltmeye devam etmiştir. Örneğin, Asiana Havayolları yemekleri için Kore Kraliyet Mutfağı Enstitüsü ve İtalyan restoranı La Cucina ile birlikte çalışırken Korean Air hava şirketi, Jeju Adasındaki Halla Dağı yakınlardaki çiftliğinde büyüyen sığır eti ve tavuk kullanıyor.
![[Resim: 2rqvNN.jpg]](http://i.hizliresim.com/2rqvNN.jpg)
Air France-KLM’den Lee Mun-jeong: “Hangi hava yolu şirketi ile uçarlarsa uçsunlar, Koreli yolcular uçak servisi kalitesinin Korean Air ve Asiana Havayolları kadar yüksek olmasını umuyorlar” diye belirtti. “İki havayolu şirketi de hansik (Kore yemeği) sunduğundan beri, hansik talep eden yolcuların sayısı arttı ve bu durum yabancı hava yolu şirketlerini bile değişiklik yapmaya zorladı.”
Uçaktaki Kore yemekleri gibi sadece bibimbap servisini yapan yabancı hava yolu şirketleri geçenlerde menüleri çeşitlendirmeye yönelik deneyler yapmaya başladı. Örneğin, Singapor Hava yolu şirketleri Michelin yıldızlı restoran Jung Sik Dang ile ortaklık kurdu.
![[Resim: 37M2Lj.jpg]](http://i.hizliresim.com/37M2Lj.jpg)
Michelin yıldızlı restoranının Şefi Yim Jung-sik Singapur Havayolları için sığır eti kaburgaları, ızgara kılıç balığı ve mısırlı mus kekini içeren bir menü tasarlamıştır. [SINGAPUR HAVAYOLLARI]
Jung Sik Dang’da bir aşçı olan Yim Jung-sik tarafından geliştirilen Kore mutfağı, eylül ayı boyunca Incheon’dan Singapur’a giden yolculara sunulacaktır.
Singapur Havayollarından alınan bir kaynak “Michelin’in [geçen yıl] açıklanmasından önce bile uçakta Kore yemeği temin etmek için Jung Sik Dang ile görüşmeye başladık.” “Gordon Ramsay gibi uluslararası üne sahip aşçılardan tavsiye alıyoruz ve Kyoto’daki Kikunoi restoranının [üç Michelin yıldızlı] kaiseki’si [geleneksel, çoklu bir Japon yemeği] gibi prestijli yemekler sunuyoruz. Uçaktaki yemeklerin kalitesi için özel çaba sarf ediyoruz” diye ifade edilmiş.
Öyleyse aşçı Yim Singapur Havayolu yolcuları için hangi menüleri geliştirdi? Birinci sınıf yolculara dört çeşit yemek menüsü sunuldu. Ana yemek menüsü buharda pişirilmiş kara balık, ıstakoz ızgara ve maesaengi’den (yosunlu pirinç lapası) ‘den oluşmaktadır. Birinci sınıf yolculara aynı zamanda mısır mus keki gibi sağlıklı tatlılar servis edilmektedir. Ticari sınıf yolcuları üç çeşit menüden yararlanabilirler. Ana yemek menüsü kızarmış sığır kaburgası, sebzelerle çeşitlenmiş domuz karnından kesilmiş et ya da ızgaralanmış ton balıklı bibimbaptır. Ekonomi sınıfı yolcuları ya sığır ya da domuz etli bibimbapı tercih edebilirler. Her zamanki gochujang (Kore’nin kırmızı biber salçası) yerine ana sos olarak perilla yağı kullanılmaktadır.
Yolcuları cezbedecek ücretli yemekler
Kore’den yapılan uçuşlardaki yemekler Incheon Uluslararası Havalimanındaki iki uzman yemek servisi şirketi Kore Havayolları ve LSG Sky Chefs tarafından hazırlanmaktadır.
Şimdilerde Kore’den uçuşa başlayan tüm hava yolu şirketleri bu iki firmanın yemeklerini servis etmektedir, Michelin yıldızlı restoranlardaki aşçılar tarafından geliştirilen menüler bile yemek servisleri tarafından sunulan tariflere dayandırılmaktadır.
Michellin yıldızlı restoranlardaki aşçıların adı altında uçak yemeklerini aktif bir şekilde tanıtan bu hava yolları, yemeklerin kalitesini kontrol etmek ve menüleri her iki üç haftada bir değiştirmek için sıklıkla yemek servisi firmalarına uğramaktadır.
LSG Sky Chef’ten Kim Gi-jin “Ekonomi sınıfı yolcularına sunulan uçak yemekleri genelde standartlaştırılmasına rağmen, işçi ve birinci sınıf yolcular için sunulan menüler sürekli olarak gelişmektedir. Bu, düşük maliyetli havayollarının gittikçe artan Pazar payı sayesinde daimi müşterileri cezbetmek için yapılan bir yatırımdır” dedi.
![[Resim: 69bYnk.jpg]](http://i.hizliresim.com/69bYnk.jpg)
Solda: Aşçı Jung Chan-wook Hawai HavaYolları uçuşunda bir yolcuya servis yapmaktadır. Sağda: Jung tarafından hazırlanmış buharlanmış biftek ve dulavratotu kökleri. [HAWAİ HAVAYOLLARI]
Bazı havayolları ünlü aşçılarla ortaklık kurdu bile. “Please Take Care of My Refrigerator” (2014-halen devam etmekte) adlı JTBC yemek pişirme programında ünlü olarak popülerliğini kazanan ve aynı zamanda da Bistrot Chaugi restoranını işletiyor olan Aşçı Jung Chan-wook, aralık ayında Hawai Hava Yolları için uçak yemekleri tasarlamaya başladı.
Aşçı Jung Chan-wook, Hawaii’de edindiği tecrübesine dayanarak çeşitli karışım yemekleri sunmaktadır. Menüler buharlanmış biftek ve dulavratotu köklerini, macadamia fındıklı kurabiyeleri ve Japon miso çorbasını içerir.
6 Ocak’ta, Jung yolcular için bizzat yemek yaptığı özel bir etkinlik düzenlemek için Hawai Havayolları uçağına bindi.
Hawaii Hava Yollarından Yoo soo-jin “Kore’de star aşçıların popülaritesinin ve onlara karşı olan ilginin artması üzerine, Hawaii ile yakın ilişkisi olan Jun Chan-wook ile bir ortaklık kurmaya karar verdik. Aşçı Jung’ın uçuşu için yaptığı rezervasyonlar popülerliği sayesinde çok hızlı bir şekilde kapandı” dedi.
Ortaklık kurma çabaları
Yabancı havayollarının Kore restoranlarıyla ortaklık kurma çabaları on yıl önce başladı.
KLM Hollanda Havayolları 2007 yılında Kore restoranı Yongsusan ile birlikte bir ortaklık imzaladı, bu Goryeo Hanedanlığı’nın(918-1392) uçak yemeklerinin bir parçası olarak yüksek kaliteli mutfağını tanıtan buzz’ ı yarattı. Hollanda havayolu 2014 yılında ortaklığını farklı bir Korea restoranı Samcheonggak ile değişti.
![[Resim: V0N2YR.jpg]](http://i.hizliresim.com/V0N2YR.jpg)
Millennium Seoul Hilton’un Lufthansa uçuşunda servis ettiği sığır eti japchae’si (tavada kızartılmış erişte)
KLM’den Kim Mi-young “Uygun bir Kore restoranı bulmak için sayısız Kore restoranlarını ve denenmiş yemekleri araştırdık” diye ifade etti. “Görsel açıdan çekici ve süslü yemeklerle hizmet veren çok sayıda restoran olmasına rağmen bizim için en önemli unsur tattı.”
Benzer şekilde, Almanya’nın Lufthansa Havayolu 2009 yılında Millennium Seoul Hilton Hotel ile bir sözleşme imzaladı. Aynı zamanda Air France Nisan 2016 tarihinde Woonsan ile bir ortaklık oluşturdu; Paris’ten Incheon’a seyahat eden işçi yolcuları Woonsan’ın aşçısı Kim Yoon-young tarafından hazırlanan yemeğin tadını çıkarabilirler.
Kim: “Kore yemekleri fazla sebze içerdiği için yabancı yolcular Kore yemeklerini sağlıklı bulabilirler ve nihayetinde onları uçaklarda Kore yemeği sipariş etmeye yöneltti. Çünkü tat duyuları basınçlı bir kabinde azaltıldığından dolayı baharatlı ve tuzlu olan Kore yemekleri iyi karşılanıyor” dedi.
İyi yemek sadece büyük hava yolları için değildir
Kore Havayolu gibi genelde sadece büyük havayollarında mevcut olan lezzetli uçak yemekleri, çeşitli yemek şirketleriyle ortaklık imzalamaya başladıkları için indirimli hava yollarında bile mevcut hale gelmiştir.
Ancak lüks restoranlarla sözleşme imzalamak yerine nispeten daha ucuz gıda depolarıyla ya da uygun marketlerle ortaklık kurdular.
Kore’nin Easter Jet’i 2015 yılında GS Perakende ile bir sözleşme imzaladı.
Havayolu “on-flight convenience market” unvanını kazanarak GS Perakendenin yemek çantasına, seyahat mallarına ve günlük ihtiyaçlarına hizmet etti. Bir diğer yerli düşük maliyetli havayolu şirketi T’Way Air benzer şekilde Güney Seoul’de Cheongdam-dong’da yer alan el yapımı kek dükkânı Jiyugaoka ile bir sözleşme imzaladı ve keklerini uçağa sattı.
Düşük maliyetli yabancı havayolları bile uçakta lezzetli yemek servisi yapmaya başlamıştır.
Örneğin Vietnam’ın VietJet Air Şirketi 2015 yılında fast-food restoranı franchise Lotteria ile bir ortaklık imzaladı ve pirinç burgerlerini servis ediyor. Lotteria’nın logosunu içeren bir uçağı bile uçuruyor.
Jeju Air şu anda restoranlarla sözleşmeler imzalamak yerine özel markalı ürünler üretiyor ve bunları servis ediyor.
Servis ettiği özel yiyecekler arasında, mandalina suyu, kurutulmuş at eti ve kurutulmuş siyah domuz eti en çok kabul görenlerden üç tanesidir.
Kaynak