16-08-2016, Saat: 14:55
(Son Düzenleme: 07-01-2017, Saat: 0:12, Düzenleyen: kıday baksı.)
Characteristics of Korean Temple Food
Kore'ye Özgü Tapınak Yemekleri
![[Resim: whT1GKD.jpg]](http://i.imgur.com/whT1GKD.jpg)
─ Pratik Yemekler ─
Kore tapınaklarında yemek olarak süt ürünleri dışında herhangi bir hayvansal ürün kullanmaz. Kore Budizmi eti yasaklamaktadır. Buda Nirvana Sutra, "Et yemek merhamet tohumlarını söndürür." demiştir. Budizm, şefkatin kendisi gibi tüm canlıları kucaklamak anlamına geldiğini öğretir.
Kore Budizmi'nin beslenme kültürü, yaşama her zaman saygı ile bakmıştır.
Kore tapınaklarında keşişler ve rahibeler, "o-shin-chae" anlamına gelen beş keskin sebzeyi (soğan, sarımsak, frenk soğanı, yeşil soğan ve pırasa) manevi çalışmalara engel olmasından dolayı yemeklerde geleneksel olarak kullanmazlar.
Beş keskin kokulu sebzenin yasaklanması, Budist uygulayıcılarını meditasyon sırasında olası dikkat dağınıklığından korumak için önleyici bir tedbirdir. Buna ek olarak, yasak aynı zamanda her türlü güçlü baharat aromasına duyulan bağımlılık nedeniyle pratiklerin bozulmasını önlemek içindir.
Bu özellikleri ile tapınak yemekleri, Budist keşiş ve rahibelerin, tüm hayatımızın dayanışma ile ve herkesin uyum içinde bir arada yaşadığı bir dünya kurmak için çaba gösterilmesi gerektiğinin farkına varmalarına yardımcı olur.
─ Doğal Yemekler ─
Kore Tapınak yemeklerinde yapay lezzetler yerine, dağ bitkileri ve yabani yeşillik çeşitli kullanılmaktadır, buda vejetaryen geleneğinin gelişmesine yol açmıştır. Pek çok Kore tapınağı dağlarda bulunan yabani kök, gövde, yaprak, meyve ve çiçeklere kolay erişim sağladıkları için keşiş ve rahibeler doğal olarak vejetaryen kültürünün şekillenmesinde öncülük etmişlerdir.
Ayrıca, doğal baharatlar ve lezzet arttırıcılar geliştirilmiştir.
Tapınaklarda yaygın olarak kullanılan doğal baharat örnekleri şunlardır: mantar tozu, yosun tozu, Jae-pi tozu, perilla çekirdeği tozu ve pişmemiş fasulye tozu.
Bu baharatlar çorba, kimchi ve sebze yemekleri yapmada, beslenme dengesizliğini düzeltmekte ve lezzeti arttırmak için kullanılır. Tapınakların antik çağlardan beri kullanılmakta oldukları bu doğal baharatlar, modern zamanlarda insan sağlığı için zararlı olan yapay tatlandırıcılara karşı güçlü bir alternatif olarak ortaya çıkmaktadır.
─ Konserve Gıdalar ─
Kore'de dört ayrı mevsim yaşanır, sebze ve bitkilerin her türlüsü ilkbahardan itibaren temin edilebilir. Keşişler ve rahibeler, kışın bu sebze ve bitkileri saklamak için, çeşitli gıda saklama teknikleri geliştirilmiştir.
Bilinen kimchi ve Jang'ın yanı sıra, diğer korunmuş gıdalar şunlardır: jang-a-jji, soya sosu, kırmızı biber salçası ve soya sosuyla korunmuş sebzeler; sirke ve tuz ile salamura edilmiş sebzeler ve tuz ile korunmuş sebzeler. Bu korunmuş gıdaların avantajı, besin değeri kaybı olmaksızın uzun süre boyunca muhafaza edilebilir olmasıdır.
─ Fermente Edilmiş Gıdalar ─
Fermente gıda çeşitleri Kore Budist tapınaklarında yapılmaktadır. Batı'da tipik fermente gıdalar peynir, yoğurt ve şarap iken, Kore'de kimchi, soya sosu, soya salçası, biber salçası, sirke, pirinç halkası ve çam iğnesi çayıdır.
Fermantasyon yoluyla üretilen çeşitli besleyici unsurlar sadece gıda için iştah açıcı bir lezzet eklemez, aynı zamanda kanser önleyici niteliklere sahiptir, kolesterol düzeyini düşürür ve insan vücudunu yaşa bağlı birçok hastalıktan korur.
─ Çevre Dostu Sağlıklı Besinler ─
Tapınak gıdası olarak kullanılan çeşitli sebze ve yeşillikler hem bol doğal lif hem de karbonhidrat ve protein içerir. Kore Tapınağı gıdaları kolesterol oranı düşük ama çeşitli besin kaynağı açısından zengindir. Vejetaryen olmasına rağmen, tapınak yemeklerinde beslenme açısından kesinlikle herhangi bir eksiklik yoktur. Herkes sağlıklı bir yaşam için günlük hayatında tapınak mutfağının maddelerinden herhangi birini veya tümünü kullanabilir ve yaşa bağlı sağlık sorunlarını önlemek için tavsiye edilebilir. Tapınak yemeklerinin yaygınlaşması sağlıklı bir beslenme yaşamı sunması açısından, Korelilerin yanı sıra dünya vatandaşlarına da katkıda bulunacaktır.
![[Resim: sub_visual02_01.png]](http://hizliresimyukle.com/images/2016/08/16/sub_visual02_01.png)
KHJ-Kolik
─ Food As Practice ─
The prohibition of the five pungent vegetables is a preventive measure to guard Buddhist practitioners from possible distractions during meditation. In addition,
the prohibition is also meant to prevent any attachment to the flavor of strong spices, which may also disturb practice.
Korean temple food does not use any animal products except dairy products. Korean Buddhism forbids meat. The Buddha said in the Nirvana Sutra, “Eating meat extinguishes the seeds of compassion.” Buddhism teaches that compassion means to embrace all living beings as oneself. The dietary culture of Korean Buddhism has always held reverence for life.
Korean temple food has also traditionally meant that monks and nuns do not use five pungent vegetables (onions, garlic, chives, green onions and leeks), these are called the "o-shin-chae", because they hinder spiritual practice.
These characteristics of temple food show how monastic meals are a means through which Buddhist monks and nuns realize the interdependence of all lives and that they must strive to establish a world in which all live together in harmony.
Instead of artificial flavors, Korean temple food uses a variety of mountain herbs and wild greens, which has led to the development of a vegetarian tradition. As most Korean temples are located in the mountains, providing easy access to wild roots, stems, leaves, fruits and flowers, monks and nuns have naturally become leaders in shaping vegetarian culture. Also, natural seasonings and flavor enhancers have been developed.
Examples of common natural seasonings used in temples are : mushroom powder, kelp powder, jae-pi powder, perilla seed powder, and uncooked bean powder.
─ Natural Food ─
These seasonings are used when making soup stock, kimchi and vegetable dishes, correcting nutritional imbalance and enhancing flavors. Having been used in temples since ancient times, these natural seasonings are emerging in modern times as a powerful alternative to artificial flavorings which may be harmful to one’s health.
─ Preserved Food ─
Korea has four distinct seasons, and all kinds of vegetables and plants are available beginning in the spring. To keep these vegetables and plants for the winter, monks and nuns developed various techniques for food preservation.
Besides the well-known kimchi and jang, other preserved foods include: jang-a-jji, vegetables preserved in soy sauce, red pepper paste and soybean paste; vegetables pickled in vinegar and salt; and vegetables preserved in salt. The advantage of these preserved foods is that they can be stored for long periods of time with no loss of nutritional value.
─ Fermented Food ─
A variety of fermented food is made at Korean Buddhist temples. If cheese, yogurt and wine are typical fermented food in the West, those in Korea are kimchi, soy sauce, soybean paste, red pepper paste, vinegar, rice punch, and pine needle tea.
The various nutritive elements produced through fermentation not only add a savory flavor to the food but also lower the level of cholesterol, have cancer inhibiting qualities, and guard the human body from many age-related illnesses.
─ Eco-Friendly Health Food ─
The assorted vegetables and greens used in temple food contain abundant natural fiber as well as carbohydrates and protein. Korean temple food is rich in various nutrients but low in cholesterol. Although strictly vegetarian, temple food lacks nothing in nutrition. It is advisable for anyone to use any or all of the ingredients of temple cuisine in everyday life for healthier lives and to prevent age-related health problems. The popularization of temple food would contribute to a healthier dietary life for Koreans as well as global citizens.
Kaynak/Source
Kore'ye Özgü Tapınak Yemekleri
![[Resim: whT1GKD.jpg]](http://i.imgur.com/whT1GKD.jpg)
─ Pratik Yemekler ─
Kore tapınaklarında yemek olarak süt ürünleri dışında herhangi bir hayvansal ürün kullanmaz. Kore Budizmi eti yasaklamaktadır. Buda Nirvana Sutra, "Et yemek merhamet tohumlarını söndürür." demiştir. Budizm, şefkatin kendisi gibi tüm canlıları kucaklamak anlamına geldiğini öğretir.
Kore Budizmi'nin beslenme kültürü, yaşama her zaman saygı ile bakmıştır.
Kore tapınaklarında keşişler ve rahibeler, "o-shin-chae" anlamına gelen beş keskin sebzeyi (soğan, sarımsak, frenk soğanı, yeşil soğan ve pırasa) manevi çalışmalara engel olmasından dolayı yemeklerde geleneksel olarak kullanmazlar.
Beş keskin kokulu sebzenin yasaklanması, Budist uygulayıcılarını meditasyon sırasında olası dikkat dağınıklığından korumak için önleyici bir tedbirdir. Buna ek olarak, yasak aynı zamanda her türlü güçlü baharat aromasına duyulan bağımlılık nedeniyle pratiklerin bozulmasını önlemek içindir.
Bu özellikleri ile tapınak yemekleri, Budist keşiş ve rahibelerin, tüm hayatımızın dayanışma ile ve herkesin uyum içinde bir arada yaşadığı bir dünya kurmak için çaba gösterilmesi gerektiğinin farkına varmalarına yardımcı olur.
─ Doğal Yemekler ─
Kore Tapınak yemeklerinde yapay lezzetler yerine, dağ bitkileri ve yabani yeşillik çeşitli kullanılmaktadır, buda vejetaryen geleneğinin gelişmesine yol açmıştır. Pek çok Kore tapınağı dağlarda bulunan yabani kök, gövde, yaprak, meyve ve çiçeklere kolay erişim sağladıkları için keşiş ve rahibeler doğal olarak vejetaryen kültürünün şekillenmesinde öncülük etmişlerdir.
Ayrıca, doğal baharatlar ve lezzet arttırıcılar geliştirilmiştir.
Tapınaklarda yaygın olarak kullanılan doğal baharat örnekleri şunlardır: mantar tozu, yosun tozu, Jae-pi tozu, perilla çekirdeği tozu ve pişmemiş fasulye tozu.
Bu baharatlar çorba, kimchi ve sebze yemekleri yapmada, beslenme dengesizliğini düzeltmekte ve lezzeti arttırmak için kullanılır. Tapınakların antik çağlardan beri kullanılmakta oldukları bu doğal baharatlar, modern zamanlarda insan sağlığı için zararlı olan yapay tatlandırıcılara karşı güçlü bir alternatif olarak ortaya çıkmaktadır.
─ Konserve Gıdalar ─
Kore'de dört ayrı mevsim yaşanır, sebze ve bitkilerin her türlüsü ilkbahardan itibaren temin edilebilir. Keşişler ve rahibeler, kışın bu sebze ve bitkileri saklamak için, çeşitli gıda saklama teknikleri geliştirilmiştir.
Bilinen kimchi ve Jang'ın yanı sıra, diğer korunmuş gıdalar şunlardır: jang-a-jji, soya sosu, kırmızı biber salçası ve soya sosuyla korunmuş sebzeler; sirke ve tuz ile salamura edilmiş sebzeler ve tuz ile korunmuş sebzeler. Bu korunmuş gıdaların avantajı, besin değeri kaybı olmaksızın uzun süre boyunca muhafaza edilebilir olmasıdır.
─ Fermente Edilmiş Gıdalar ─
Fermente gıda çeşitleri Kore Budist tapınaklarında yapılmaktadır. Batı'da tipik fermente gıdalar peynir, yoğurt ve şarap iken, Kore'de kimchi, soya sosu, soya salçası, biber salçası, sirke, pirinç halkası ve çam iğnesi çayıdır.
Fermantasyon yoluyla üretilen çeşitli besleyici unsurlar sadece gıda için iştah açıcı bir lezzet eklemez, aynı zamanda kanser önleyici niteliklere sahiptir, kolesterol düzeyini düşürür ve insan vücudunu yaşa bağlı birçok hastalıktan korur.
─ Çevre Dostu Sağlıklı Besinler ─
Tapınak gıdası olarak kullanılan çeşitli sebze ve yeşillikler hem bol doğal lif hem de karbonhidrat ve protein içerir. Kore Tapınağı gıdaları kolesterol oranı düşük ama çeşitli besin kaynağı açısından zengindir. Vejetaryen olmasına rağmen, tapınak yemeklerinde beslenme açısından kesinlikle herhangi bir eksiklik yoktur. Herkes sağlıklı bir yaşam için günlük hayatında tapınak mutfağının maddelerinden herhangi birini veya tümünü kullanabilir ve yaşa bağlı sağlık sorunlarını önlemek için tavsiye edilebilir. Tapınak yemeklerinin yaygınlaşması sağlıklı bir beslenme yaşamı sunması açısından, Korelilerin yanı sıra dünya vatandaşlarına da katkıda bulunacaktır.
![[Resim: sub_visual02_01.png]](http://hizliresimyukle.com/images/2016/08/16/sub_visual02_01.png)
KHJ-Kolik
─ Food As Practice ─
The prohibition of the five pungent vegetables is a preventive measure to guard Buddhist practitioners from possible distractions during meditation. In addition,
the prohibition is also meant to prevent any attachment to the flavor of strong spices, which may also disturb practice.
Korean temple food does not use any animal products except dairy products. Korean Buddhism forbids meat. The Buddha said in the Nirvana Sutra, “Eating meat extinguishes the seeds of compassion.” Buddhism teaches that compassion means to embrace all living beings as oneself. The dietary culture of Korean Buddhism has always held reverence for life.
Korean temple food has also traditionally meant that monks and nuns do not use five pungent vegetables (onions, garlic, chives, green onions and leeks), these are called the "o-shin-chae", because they hinder spiritual practice.
These characteristics of temple food show how monastic meals are a means through which Buddhist monks and nuns realize the interdependence of all lives and that they must strive to establish a world in which all live together in harmony.
Instead of artificial flavors, Korean temple food uses a variety of mountain herbs and wild greens, which has led to the development of a vegetarian tradition. As most Korean temples are located in the mountains, providing easy access to wild roots, stems, leaves, fruits and flowers, monks and nuns have naturally become leaders in shaping vegetarian culture. Also, natural seasonings and flavor enhancers have been developed.
Examples of common natural seasonings used in temples are : mushroom powder, kelp powder, jae-pi powder, perilla seed powder, and uncooked bean powder.
─ Natural Food ─
These seasonings are used when making soup stock, kimchi and vegetable dishes, correcting nutritional imbalance and enhancing flavors. Having been used in temples since ancient times, these natural seasonings are emerging in modern times as a powerful alternative to artificial flavorings which may be harmful to one’s health.
─ Preserved Food ─
Korea has four distinct seasons, and all kinds of vegetables and plants are available beginning in the spring. To keep these vegetables and plants for the winter, monks and nuns developed various techniques for food preservation.
Besides the well-known kimchi and jang, other preserved foods include: jang-a-jji, vegetables preserved in soy sauce, red pepper paste and soybean paste; vegetables pickled in vinegar and salt; and vegetables preserved in salt. The advantage of these preserved foods is that they can be stored for long periods of time with no loss of nutritional value.
─ Fermented Food ─
A variety of fermented food is made at Korean Buddhist temples. If cheese, yogurt and wine are typical fermented food in the West, those in Korea are kimchi, soy sauce, soybean paste, red pepper paste, vinegar, rice punch, and pine needle tea.
The various nutritive elements produced through fermentation not only add a savory flavor to the food but also lower the level of cholesterol, have cancer inhibiting qualities, and guard the human body from many age-related illnesses.
─ Eco-Friendly Health Food ─
The assorted vegetables and greens used in temple food contain abundant natural fiber as well as carbohydrates and protein. Korean temple food is rich in various nutrients but low in cholesterol. Although strictly vegetarian, temple food lacks nothing in nutrition. It is advisable for anyone to use any or all of the ingredients of temple cuisine in everyday life for healthier lives and to prevent age-related health problems. The popularization of temple food would contribute to a healthier dietary life for Koreans as well as global citizens.
Kaynak/Source