yukari
Konuyu Oyla:
  • Derecelendirme: 0/5 - 0 oy
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Çevre Koruma Haftasi - Haziran Ayinin Ikinci Pazartesi ile Baslayan Haftasi -
#1
Çevre Koruma Haftasi
[Resim: 2uoj8qp.jpg]
Insanlarin sürekli yasadiklari yere çevre denir. Daglar, ovalar, çayirlar, ormanlar, göller, denizler, irmaklar, dogal çevreyi olusturur.
Dogal Çevrenin korunmasi amaci ile 1972 yilinda Isveç'in Stockholm kentinde Birlesmis Milletler Çevre Konferansi toplandi. Bu toplantida çevre sorunlari ele alindi. Çevre kirlenmesine karsi üye ülkeler ortak çözüm yollari aradilar. Birlesmis Milletler Çevre Konferansinda 5 Haziran gününün Dünya Çevre Günü olmasi kararlastirildi. Her yil Birlesmis Milletler'e üye ülkelerde 5 Haziran Dünya Çevre Günü olarak degerlendirilir.
Ülkemizde bu amaçla 1978 yilinda Türkiye Çevre Sorunlari Vakfi, daha sonra Çevre Müstesarligi kuruldu. Basbakanliga bagli Çevre Müstesarligi 5-11 Haziran tarihleri arasini Çevre Koruma Haftasi olarak kabul etti. Çevre Koruma Haftasinda okullarda ögrencilere dogal çevrenin korunmasi geregi ögretilir. Hafta boyunca radyo ve televizyonda halka çevre kirlenmesi ile ilgili bilgiler verilir. Alinmasi gerekli önlemler anlatilir. Gazete ve dergilerde dogal çevrenin korunmasina iliskin yazilara yer verilir.
Dogal çevrenin kirlenmesi bütün ülkelerin ortak sorunudur. Çevre kirlenmesi hepimizin günlük yasayisini etkileyen bir olaydir. Uygarligin gelismesi, endüstrilesme sonucu fabrikalarda insan gücüne gereksinme artti. Kirlarda, köylerde, dogal çevrede yasayan insanlar kentlere göçtü. Kent nüfusu önemli ölçüde çogaldi. Kentlerde nüfusun artisi ve endüstrilesme ile birlikte çevre sorunlari ortaya çikti. Bu sorunun en önemlisi çevre kirlenmesidir.
Baslica çevre sorunlari su, hava ve toprak kirlenmesidir.
Su kirlenmesi ile deniz hayvanlarinin yasam ortamlari bozulur. Kirli sularda avlanan balik ve öteki deniz ürünlerini yemeyelim. Böyle sularda yüzmeyelim.
Hava kirliligi daha çok yakitlarin geregi gibi yakilmamasi sonucu ortaya çikar. Kirli hava solunuma elverissiz havadir. Kirli hava solunum yollari hastaliklarini artirir. Solunum organlarimizi yorar. Hava kirliligi ölümlere bile sebep olur.
Toprak kirlenmesi; çesitli ilaç ve gübrelerle topragin tarima elveris­siz duruma gelmesidir. Çiftçilerimiz; tarlada kullanacaklari ilaç ve gübre çesidini ziraat mühendislerine, teknisyenlerine sormalidir. Hangi gübrenin hangi cins topraklarda yararli olacagi bilinmektedir. Bu nedenle; ilgili uzmana danismaksizin ilaç ve gübre kullanilmamali. Toprak kirlenmesi topragin verimini azaltir. Bitki hastaliklarini çogaltir.
Bugün pek çok ilimiz çevre sorunlari ile karsi karsiyadir. Örnegin Ankara'da hava, Istanbul'da su. Mersin ve Adana'da toprak kirlenmesi birer çevre sorunudur.
Cevapla
#2
[Resim: 256ahw2.jpg]
[Resim: 6gfui1.jpg]
Cevapla
#3
Tesekkürler.Biggrin

Hyun Bin :j

Cevapla
#4
boyle onemli bir konuda bilgi verildigine sevindim tesekkurler paylasim icin
Cevapla
#5
çevreyi koruyali.bu konuyu paylastiginiz için çok tesekkürler


Cevapla




Konuyu Okuyanlar: 1 Ziyaretçi