Buldak / 불닭
![[Resim: o30vVm.jpg]](http://i.hizliresim.com/o30vVm.jpg)
Bu yemek türü her yerde Koreli genç kuşak tarafından popüler hale getirilmiş bol baharatlı bir tavuk yemeğidir. Onun popüler olmasında eşsiz tadı ve muhteşem baharat aromasının payı vardır. Bu yemekte baharat tadını oldukça fazla hissedersiniz.
Bu yemek oldukça yeni sayılmakla birlikte, bir çok restorantta yerini almasıyla popülerliği oldukça artmıştır. Ayrıca bu lezzeti her lokantada farklı hazla tadabilirsiniz, yoğun baharat ve taze sebzelerle servisi yapılmaktadır. Popüler olarak kullanılan, salata ve soğanla birlikte ince ince dilinmiş turp tadına ayrı bir tat katmaktadır.
Bir ısırımlık ve tavuk gögsü, kanat ya da but seçenekleriyle değişik kombinasyonlar sunmakta ve servis edilmektedir.
Tavuğun Hazırlanması İçin Gereken Malzemeler
-6 adet tavuk budu ya da tavuk göğsü
-2 çorba kaşığı soya sosu
-1 çorba karşığı şeker
-1 çorba kaşığı geleneksel mısır şurubu
-2 yemek kaşığı Cheong (pirinç şarabı)
-1 dal yeşil soğan
-karabiber
-zeytinyağı
-Kavrulmuş susam
Sosunun Malzemeleri
-3 çorba kaşığı gochugaru (kırmızı ve pul biber)
-2 tane acı biber
-yarım Kore armudu
-çeyrek kadar soğan
-3 diş sarımsak
-2 çorba kaşığı soya sosu
-2 çorba kaşığı baharatlı sarı hardal
-1 çorba kaşığı susam yağı
-1 çorba kaşığı şeker
Yapılışı
İlk olarak soğuk suda bekletilen tavuk butları durulanır keskin bir bıçak yardımıyla kullanılacak hale getirlir.
Butlardan keskin bıçak yardımıyla 4 adet küçük parça oluşturulur.
Bu hale getirilmiş tavuk geniş bir kapta soya sosu, şeker, bal, cheongju ve karabiberle bir güzel soslanır.
Buzdolabında 30 dakika marine edilmiş şekilde bekletilir.
Daha sonra tüm sos malzemeleri bir blender yardımıyla püre haline getirilir ve zamanı gelince kullanmak üzere bir köşeye konulur.
Tavuğun bekleme süresi tamamlandığı zaman teflon tavada etler bir güzel pişirilir.
Büyük bir kasede pişirilen tavuklar sos ile karıştırılır.
Aynı tava da ya da başka bir tavada 3, 4 dakika daha zeytinyağı ekleyerek pişirilir.
Ve yemeğimiz servis tabağında servise hazır durumdadır. Afiyet Olsun.
English
Buldak is a spicy chicken dish that is becoming very popular amongst the younger generation of Koreans everywhere. Its popularity has been attributed to both its unique flavors and spiciness. Keep in mind, the term bul means fire in Korean and dak is chicken, so it can get quite spicy in taste.
Many restaurants that specialize in buldak have been created due to the growing popularity as this dish is considered fairly new. Also, most restaurants that serve this dish offer various levels of spiciness that one can choose from and there are usually fresh vegetables served with this dish to blend in the taste. Cubed-cut sweet radishes along with salad and onions are usually popular.
An order of buldak can be served on a platter of bite-sized morsels of chicken breasts or sometimes in combinations of wings or drumsticks.
Recipe Ingredients: Chicken Preparation
-6 chicken drum sticks (de-boned) or 2 chicken breasts
-2 tbsp soy sauce
-1 tbsp sugar
-1 tbsp traditional corn syrup (substitution honey)
-2 tbsp cheong ju (clear rice wine similar to Japanese sake)
-1 stalk green onion
-Black pepper ground to taste
-Olive oil
-Roasted sesame seeds (optional)
Recipe Ingredients: Marinating Sauce
-3 tbsp gochugaru (red chili pepper flakes)
-2 jalapenos
-½ cup Korean pear (substitution Asian pear)
-¼ onion
-3 cloves garlic
-2 tbsp soy sauce
-1 tsp spicy yellow mustard
-1 tbsp sesame oil
-1 tbsp sugar
-1 tbsp mul yut (substitution honey)
-2 tbsp soy sauce
-1 tbsp sugar
Directions
Rinse chicken drum sticks in cold water and de-done meat with a sharp knife. Cut into 4 even pieces per leg drum -OR- rinse chicken breasts in cold water and cut into bite-size pieces
In a large bowl, mix chicken with soy sauce, sugar, mul yut (substitution honey), cheong ju and ground pepper.
Marinate in refrigerator for 30 minutes.
Puree all marinating sauce ingredients together in a blender. Once completed, leave aside for later use.
On a non-stick frying pan or skillet, cook prepared chicken over medium heat until meat is just short of desired completion.
Take out chicken only and leave excess ingredients in frying pan or skillet.
In a large bowl, thoroughly mix chicken with blended sauce from steps 2 & 3.
In the same frying pan or skillet, add olive oil to taste and cook for an additional 3-4 minutes in medium high heat.
Serve hot on plate.
Çeviri: bin_pisman
![[Resim: o30vVm.jpg]](http://i.hizliresim.com/o30vVm.jpg)
Bu yemek türü her yerde Koreli genç kuşak tarafından popüler hale getirilmiş bol baharatlı bir tavuk yemeğidir. Onun popüler olmasında eşsiz tadı ve muhteşem baharat aromasının payı vardır. Bu yemekte baharat tadını oldukça fazla hissedersiniz.
Bu yemek oldukça yeni sayılmakla birlikte, bir çok restorantta yerini almasıyla popülerliği oldukça artmıştır. Ayrıca bu lezzeti her lokantada farklı hazla tadabilirsiniz, yoğun baharat ve taze sebzelerle servisi yapılmaktadır. Popüler olarak kullanılan, salata ve soğanla birlikte ince ince dilinmiş turp tadına ayrı bir tat katmaktadır.
Bir ısırımlık ve tavuk gögsü, kanat ya da but seçenekleriyle değişik kombinasyonlar sunmakta ve servis edilmektedir.
Tavuğun Hazırlanması İçin Gereken Malzemeler
-6 adet tavuk budu ya da tavuk göğsü
-2 çorba kaşığı soya sosu
-1 çorba karşığı şeker
-1 çorba kaşığı geleneksel mısır şurubu
-2 yemek kaşığı Cheong (pirinç şarabı)
-1 dal yeşil soğan
-karabiber
-zeytinyağı
-Kavrulmuş susam
Sosunun Malzemeleri
-3 çorba kaşığı gochugaru (kırmızı ve pul biber)
-2 tane acı biber
-yarım Kore armudu
-çeyrek kadar soğan
-3 diş sarımsak
-2 çorba kaşığı soya sosu
-2 çorba kaşığı baharatlı sarı hardal
-1 çorba kaşığı susam yağı
-1 çorba kaşığı şeker
Yapılışı
İlk olarak soğuk suda bekletilen tavuk butları durulanır keskin bir bıçak yardımıyla kullanılacak hale getirlir.
Butlardan keskin bıçak yardımıyla 4 adet küçük parça oluşturulur.
Bu hale getirilmiş tavuk geniş bir kapta soya sosu, şeker, bal, cheongju ve karabiberle bir güzel soslanır.
Buzdolabında 30 dakika marine edilmiş şekilde bekletilir.
Daha sonra tüm sos malzemeleri bir blender yardımıyla püre haline getirilir ve zamanı gelince kullanmak üzere bir köşeye konulur.
Tavuğun bekleme süresi tamamlandığı zaman teflon tavada etler bir güzel pişirilir.
Büyük bir kasede pişirilen tavuklar sos ile karıştırılır.
Aynı tava da ya da başka bir tavada 3, 4 dakika daha zeytinyağı ekleyerek pişirilir.
Ve yemeğimiz servis tabağında servise hazır durumdadır. Afiyet Olsun.
English
Buldak is a spicy chicken dish that is becoming very popular amongst the younger generation of Koreans everywhere. Its popularity has been attributed to both its unique flavors and spiciness. Keep in mind, the term bul means fire in Korean and dak is chicken, so it can get quite spicy in taste.
Many restaurants that specialize in buldak have been created due to the growing popularity as this dish is considered fairly new. Also, most restaurants that serve this dish offer various levels of spiciness that one can choose from and there are usually fresh vegetables served with this dish to blend in the taste. Cubed-cut sweet radishes along with salad and onions are usually popular.
An order of buldak can be served on a platter of bite-sized morsels of chicken breasts or sometimes in combinations of wings or drumsticks.
Recipe Ingredients: Chicken Preparation
-6 chicken drum sticks (de-boned) or 2 chicken breasts
-2 tbsp soy sauce
-1 tbsp sugar
-1 tbsp traditional corn syrup (substitution honey)
-2 tbsp cheong ju (clear rice wine similar to Japanese sake)
-1 stalk green onion
-Black pepper ground to taste
-Olive oil
-Roasted sesame seeds (optional)
Recipe Ingredients: Marinating Sauce
-3 tbsp gochugaru (red chili pepper flakes)
-2 jalapenos
-½ cup Korean pear (substitution Asian pear)
-¼ onion
-3 cloves garlic
-2 tbsp soy sauce
-1 tsp spicy yellow mustard
-1 tbsp sesame oil
-1 tbsp sugar
-1 tbsp mul yut (substitution honey)
-2 tbsp soy sauce
-1 tbsp sugar
Directions
Rinse chicken drum sticks in cold water and de-done meat with a sharp knife. Cut into 4 even pieces per leg drum -OR- rinse chicken breasts in cold water and cut into bite-size pieces
In a large bowl, mix chicken with soy sauce, sugar, mul yut (substitution honey), cheong ju and ground pepper.
Marinate in refrigerator for 30 minutes.
Puree all marinating sauce ingredients together in a blender. Once completed, leave aside for later use.
On a non-stick frying pan or skillet, cook prepared chicken over medium heat until meat is just short of desired completion.
Take out chicken only and leave excess ingredients in frying pan or skillet.
In a large bowl, thoroughly mix chicken with blended sauce from steps 2 & 3.
In the same frying pan or skillet, add olive oil to taste and cook for an additional 3-4 minutes in medium high heat.
Serve hot on plate.
Çeviri: bin_pisman