BalUGongYang (Buddhist priests' traditional dinning ceremony)
BalUGongYang (yemek vakti yapılan özel bir ritüel), rahiplerin normalde nasıl yemek yediğini gösterir. Yeteri kadar pirinci ve çorbayı hiç bir yemek israf olmasın diye yemek için boşaltırlar. Yemeği bitirdiklerinde pirinç ve çorba kasesini ve diğer kaseleri artık kalmayacak şekilde bitirirler ve onları temizleyip nerden aldılarsa oraya koyarlar.
Kore’de israf edilen yemeğin maddi değeri trilyon dolarlar olduğu söylenebilir. Bu, her bir Kuzey Kore vatandaşının bolca yiyebileceğinden daha fazla bir miktardır. BalUGongYang’i kendiniz denerken, yemeğin ne kadar önemli olduğunu anlayacak ve yaşam tarzınıza tutumluluğu (kanaatkarlığı) dahil etmeyi öğreneceksiniz.
![[Resim: meal01s.jpg]](http://img812.imageshack.us/img812/6628/meal01s.jpg)
![[Resim: meal02s.jpg]](http://img830.imageshack.us/img830/6721/meal02s.jpg)
BalUGongYang’a hazırlık aşamaları:
_BalGeon- havlu ile kaplama: bir çeşit yemek havlusudur; kaseleri örter.
_MuReupSuGeon- diz havlusu: bir çeşit peçetedir; yemek yerken kıyafetlerinizin kirlenmesini önler.
_SiJeoDae- kese: kaşık ve yemek çubuklarını bulundurur.
_BalUTuGeong- kapak: en büyük kasenin kapağıdır.
_BalUDan- altlık örtüsü: her yemeğin başında, kaseleri üzerine koyarsınız.
_BalUBo- kaplama bezi: diğer küçük kaseleri bulunduran kaseyi sarar.
Yemek süresince uyulması gerekenler:
_Yemeğin düzenini takip etme. Diğer üyelerin gelmesini beklemelisiniz.
_Yemeğinizi aldığınız zaman, yemeden önce kendi kendinize dua etmeli ve şükür ilahisi söylemelisiniz.
_Sohbet etmemeli ve konuşmamalısınız.
_Bağdaş kurmalısınız.
_Başınızı kaldırmamalı ve etrafınıza çevirmemelisiniz.
_Yemek yerken ses çıkarmamalısınız.
_Hiç bir artık bırakmamalısınız.
_Yemeğinizi bitirince, kaseye su koyup yıkamalısınız.
_Tek başınıza hareket etmemeli veya ayrılmamalısınız. Diğerlerini beklemelisiniz.
_Eğitmenin yönlendirmesine uymalısınız. Bir sonraki talimat için bambu çubuklarını bir araya getirerek işaret verecektir.
Çeviri: Orion-gng
_Kaynak_
![[Resim: deaanmonkavatar.jpg]](http://img138.imageshack.us/img138/8528/deaanmonkavatar.jpg)
_English_
BalUGongYang (the special process during mealtime) represents how monks normally eat. They pour out just enough rice and soup to eat so that they do not waste any food. When they have finished eating, they wipe the rice bowl, soup bowl, and other bowls clean and put them back where they got them from.
If we converted the amount of wasted food in Korea to money, it is said that it would worth several trillion dollars. This is more than enough for every single North Korean citizen to eat plentifully, and then some. By experiencing BalUGongYang yourself, you will realize the importance of food and learn how to incorporate frugality into your own lifestyle.
Steps in preparing for BalUGongYang:
_BalGeon- the covering towel: it covers the bowls and is also a kind of dish towel.
_MuReupSuGeon- the knee towel: it protects your clothes from stains when you eat and is also a kind of napkin.
_SiJeoDae- the pocket: it contains the spoon and chopsticks.
_BalUTuGeong- the cap: it is the lid of the biggest bowl.
_BalUDan- the cloth mat: at the beginning of each meal, you put bowls on top of it.
_BalUBo- the covering cloth: it wraps the bowl containing other small bowls.
Rules during mealtime:
_Follow the order of the meal. You must wait for all other members to arrive.
_When you get your food, do not eat before praying and chanting the praising song by yourself.
_Do not chat and do not talk.
_Cross your legs.
_Do not turn your head around or raise your head.
_Do not make noises during the meal.
_Do not leave any leftovers.
_When you finish your meal, put water into the bowl and wash it.
_Do not move or leave alone after the meal. Wait for others.
_Follow the direction of the instructor. He will make a signal for the next direction by stringing together bamboo sticks.
_Source_