yukari
Konuyu Oyla:
  • Derecelendirme: 0/5 - 0 oy
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
A Look at the Korean Psyche through Maps
#1
A Look at the Korean Psyche through Maps: Exhibit Honors Joseon Cartographers for Their Accomplishments

Haritalar Aracılığıyla Kore Ruhuna Bakış: Sergi Joseon Haritacılarının Başarılarını Gözler Önüne Seriyor

[Resim: g60Jm3.jpg]
1861’de Kim Jeong-ho’nun çizdiği Büyük Daedongyeojido yani “Büyük Doğu Kore Haritası” Kore’deki en büyük haritadır. 6.7-3.8 metre büyüklüğündedir.

Harita koleksiyoncularıyla coğrafya meraklıları haricinde bugünlerde yanında fiziki harita taşıyan birilerini bulmak zordur. Geçmişte seyahat edenlerin haritasız bir yerlere gitmesi imkansızdı fakat şimdi navigasyonlar ve akıllı telefonlar size nereye döneceğinizi söyleyebilir ve hatta o sırada en hızlı rotayı gösterebilirler. Seoul’deki Kore Ulusal Müzesinin yaptığı en son sergide gün geçtikçe daha ender bulunan Kore’ye ait eski haritalar sergilendi.

“Joseon Hanedanlığı Haritalarının 500 Yılı” başlıklı sergi Joseon Hanedanlığına (1392-1910) ait yaklaşık 260 haritayı gösterime sundu. Büyük koleksiyon Joseon dönemi insanlarının haritacılık hususunda biraz takıntılı olduklarını açığa çıkarıyor.

Müzenin genel müdürü Bae Ki-dong: “Ne zaman Joseon dönemi haritalarını görsem estetik güzelliklerinin yanı sıra ne kadar ileri düzey oldukları konusunda şaşkına dönüyorum. Ziyaretçiler kesinlikle atalarımızın çizdiği haritaları görünce onların hissettiklerinin aynısını hissedecekler” dedi.

[Resim: pn3pd0.jpg]
Ziyaretçiler Daedongnyeojido’nun cep haritası versiyonunu evlerine götürebilirler.

[Resim: AzMd40.jpg]
Üstte: Jeolla’ya bağlı Mujang İlçesine ait harita (19. YY), Aşağıda: Fransız coğrafyacı Jean Baptiste Bourguignon’un yaptığı Carte du Royaume de Coree (1737).

Örneğin bazı dünya haritalarında Kore yarımadası Çin’in hemen yanında gösterilmiş. Müze yöneticisi Baek Seung-mi en son ki basın toplantısında: “Buradaki önemli nokta tam ölçüler ya da oran değil, atalarımızın Kore’nin güçlü bir millet olarak görülmesini istemeleridir” dedi.

Baek’e göre Koreliler Üç Krallık Döneminden (M.Ö 57-M.S 668) bu yana 1500 yılı aşkın süredir harita yapıyor. Özellikle Joseon Hanedanlığının 500 yılı boyunca çizilmiş olan haritalar Doğu Asya’nın tarihi coğrafyası, Kartografya ve Haritacılık tarihinde önemli başarılar olarak görülüyor.

Kore Ulusal Müzesi ilk kez özel bir sergi için iki salon kullanıyor, bu kadar çok Joseon dönemi haritasını ilk kez böylesine kapsamlı bir şekilde sergilemesinden bahsetmiyoruz bile. Sergide bir Ulusal Hazine de yer alıyor. Bu hazine 1557 yılı gibi çizilen Kore Bölge Haritası, diğer bir adıyla Joseon bangyeok jido (248 Numaralı)’dur.

Bae: “İlk önce sergide çok fazla şey olduğunu düşünmüştüm ancak sergiyi gezdikten sonra hepsinin sergilenmesinin çok önemli olduğu konusunda müze müdürüne kesinlikle katılıyorum” dedi.

Sergi, Uzay, Zaman, İnsanlar ve Tarih gibi farklı temalar altında dört kısma ayrılmıştır.

İlk bölümde ziyaretçiler, dünyayı tasvir eden birçok harita aracılığıyla Joseon halkının dünyayı nasıl algıladığına şahit olabilirler.

Baek: “İnsanlığın en başlıca arzularından biri kendi çevresini anlamak ve nerede durduklarını belirlemektir. Joseon dönemi insanları da dünyayı nasıl gördüklerini yansıtan haritalar çizerek anlamaya çalışmışlar” dedi.

Baek’e göre bu görüş temel olarak Doğu Asya’yı dünyanın merkezi olarak tasvir etmiş ve Joseon dönemi haritalarından da görebildiğimiz gibi o dönemin insanları görünüşe göre kendilerini Doğu Asya uygarlığının varisi olarak tanımlamak istemişler. Bu bölümde sergilenen dünya haritalarının birçoğu Joseon halkının Batı uygarlığıyla iletişim tarihini ve onu benimseme çabalarını da iyi bir şekilde yansıtmış. Bu bölümde Jeong Sang-gi (1678-1752) ve Shin Gyeong-jun (1712-81) da dahil olmak üzere ünlü coğrafyacılar ve haritacılar tarafından oluşturulan birçok Kore yarımadası haritası da bulunuyor.

Zaman bölümü sadece coğrafi görünümlere sahip olanları değil aynı zamanda bölgelerin tarihiyle ilgili kayıtları yazılı olarak sunan haritaları da sergiliyor. Baek’e göre bilgi içeren bir harita oluşturmak Doğu Asya haritacılığının gurur verici bir geleneğidir.

Bir 17. yüzyıl devlet memuru ve Konfüçyüs alimi olan Kim Su-hong (1601-81) tarafından oluşturulan “Eski ve modern dünyanın kapsamlı ve özet niteliğindeki haritası” veya “Eski ve modern Joseon’un kapsamlı ve özet niteliğindeki haritası” gibi haritalarda görüldüğü gibi haritalar sadece şu an hakkında değil geçmişle ilgili bilgiler de içeriyorlar.

[Resim: VDn1on.jpg]
Müze yönetici Baek Seung-mi (yukarıda) ziyaretçilerin Donggukdaejido’nun (1538 Numaralı Hazine) basılmış versiyonunda telefonlarını kullanabilecekleri zenginleştirilmiş gerçeklik bölümünü açıklıyor.

Baek: “Okuyuculara figürleri ve tarihi öneme sahip olayları gösterirken haritalar tarihi kitap gibiydiler” diye ekledi.

En önemlisi kısım, ziyaretçilerin 1861 yılında Kim Jeong-ho tarafından yapılan büyük Daedongnyeojido’yu yani “Büyük Doğu Kore’nin arazi haritası”nı görebilecekleri üçüncü bölümdür. Bu versiyon Kore’de var olan en büyük haritadır. Ölçüleri 6.7-3.8 metredir. Bu harita asılamayacağı için camdan bir dolabın içinde yere serilmiştir.

Diğer ilgi çekici haritalar, Fransız coğrafyacı Jean Baptiste Bourguignon d’Anville tarafından 1737 yılında çizilen “Carte du Royaume de Coree”u ve Robert Sayer tarafından 1790 yılında çizilen “Kore Krallığı ile Japon İmparatorluğu” gibi yabancı haritacılar tarafından çizilen Kore haritalarının bulunduğu son bölümde görülebilir.

Sergi 28 Ekim’e kadar sürmektedir. Yetişkinler için bilet fiyatı 6.000 won. Hafta içi saat 10.30, 11.30 ve 15.00 olmak üzere günde üç kez, hafta sonu ise saat 10.30 olmak üzere günde bir kez müze turu yapılıyor. Daha fazla bilgi için www.museum.go.kr’yi ziyaret ediniz.


Kaynak

[Resim: Jqv9gB.gif]
Cevapla
#2
A Look at the Korean Psyche through Maps: Exhibit Honors Joseon Cartographers for Their Accomplishments

[Resim: g60Jm3.jpg]
A large Daedongnyeojido, or “Territorial map of the Great East Korea,” which was created by Kim Jeong-ho in 1861, is the largest existing map of Korea, measuring 6.7 meters (22 feet) by 3.8 meters.

Outside of map collectors and geography fanatics, it’s difficult to find people carrying physical maps with them these days. In the past, it was impossible for travelers to go anywhere without studying a map, but navigation systems and smartphones can now tell you where to turn and even suggest the fastest route in real time. The latest exhibition at the National Museum of Korea in central Seoul showcases an array of Korea’s ancient maps, which are becoming rarer each day.

Titled “500 Years of the Joseon Dynasty Maps,” the exhibit displays some 260 maps from the Joseon Dynasty (1392-1910). The vast collection reveals that the people of Joseon had a bit of a cartographic obsession.

“Whenever I saw the maps of Joseon, I was amused by how advanced they are as well as their aesthetic beauty,” said Bae Ki-dong, director general of the museum. “Visitors will definitely be able to feel the emotions of our ancestors in the maps they created.”

[Resim: pn3pd0.jpg]
Visitors can take home a pocket map of Daedongnyeojido.

[Resim: AzMd40.jpg]
Top: Map of Mujang County in Jeolla (19th Century) Above: Carte du Royaume de Coree (1737) by French geographer Jean Baptiste Bourguignon

For example, in some of the maps of the world, the Korean peninsula is depicted so large next to China that “what is important here is not the exact measurements or ratio but how our ancestors wanted to view Korea as a powerful nation,” told curator Baek Seung-mi in a recent press preview.

According to Baek, Koreans have been creating maps for over 1,500 years, ever since the Three Kingdoms Period (57 BC-668 AD). Maps created during the 500 years of the Joseon Dynasty in particular are praised as significant accomplishments in the history of East Asian cartology, cartography and historical geography, Baek added.

It’s the first time that the National Museum of Korea is using two halls for a special exhibition, not to mention the first time for any museum to so comprehensively display such a wide range of Joseon maps. There’s also one National Treasure on display, the Map of the Korean Territory, or Joseon bangyeok jido, (No. 248), created around 1557.

“I first thought there were too many on display,” said Bae, “but I couldn’t agree more with the curator that they are all too significant to be taken out after going around the exhibition.”

The exhibit is divided into four parts under different themes of Space, Time, Humans and Chronicle.

The first section is where visitors can witness how Koreans in the Joseon Dynasty perceived the world through numerous maps portraying the world.

“One of humanity’s most primary desires would be to understand their own surroundings, and determine where they stand,” said Baek. “Joseon people also tried to understand that by creating maps to reflect the way they viewed the world.”

That view, according to Baek, basically pictured East Asia as the world’s center, and the Joseon people apparently wanted to define themselves as the successor of the “essence of East Asian civilization, as we can see from Joseon maps of the time, which visually embody such intents,” she added. Many of the world maps displayed in this section also mirror well the history of the Joseon people’s contact with Western civilization and their efforts to embrace it. This section also has numerous maps of the Korean peninsula, created by famous geographers and cartographers including Jeong Sang-gi (1678-1752) and Shin Gyeong-jun (1712-81).

The Time section displays maps that feature not just geographical aspects but also records of history of the regions in text as well. According to Baek, creating a map that includes information is a proud tradition of East Asian cartography.

As can be seen in maps such as “Comprehensive and synoptic map of the ancient and modern world,” or “Comprehensive and synoptic map of the ancient and modern Joseon,” created by Kim Su-hong (1601-81), who was a 17th century governmental official and a Confucian scholar, they not only contain information of the present but knowledge of the past as well.

[Resim: VDn1on.jpg]
Curator Baek Seung-mi, top, explains the augmented reality section, where visitors can use their smartphones, above, to navigate a print of a Donggukdaejido (Treasure No. 1538).

“They were like history map books,” said Baek, “as they showed the readers figures and events with historical significance.”

The highlight is in the third section where visitors can view the large Daedongnyeojido, or “Territorial map of the Great East Korea,” which was created by Kim Jeong-ho in 1861. This version is the largest existing map of Korea, measuring 6.7 meters by 3.8 meters. Since this map cannot be hung up, it is spread on the floor inside a glass case.

Other interesting maps can also be seen at the final section, which include maps of Korea created by foreign mapmakers including “Carte du Royaume de Coree,” which was created in 1737 by a French geographer Jean Baptiste Bourguignon d’Anville, and “The Empire of Japan with the Kingdom of Corea” by Robert Sayer in 1790.

The exhibition runs until Oct. 28. Tickets cost 6,000 won ($5.41) for adults. Go to Ichon Station, line No. 4, exit 2. Docent tours are available three times a day at 10:30 a.m.; 11:30 a.m. and at 3 p.m. during weekdays and once a day at 10:30 a.m. on weekends. Visit www.museum.go.kr for more information.


Source

[Resim: Jqv9gB.gif]
Cevapla
#3
A Look at the Korean Psyche through Maps: Exhibit Honors Joseon Cartographers for Their Accomplishments
Translated by Yasemen Peşkirsoy

>>> https://www.facebook.com/groups/kgfatr
Cevapla
#4
Teşekkür ederiz. ^^
Cevapla




Konuyu Okuyanlar: 1 Ziyaretçi