Konuyu Değerlendir
  • 0 Oy - 0 Ortalama
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Chopsticks / 젓가락
#1
Chopsticks / 젓가락

[Resim: OLv9VZ.jpg]

Japon, Çin ve Kore Yemek Çubukları Arasındaki Farklar

Çin, Japonya ve Kore, Asya'nın en popüler üç ülkesidir. Onların yiyecek ve kültürü dünyayı sarmış durumdadır ve sahip oldukları en belirgin mutfak etkilerinden biri de çubuk kullanımıdır.

Bunları nasıl kullanacağınızı bilseniz de bilmeseniz de bu çubuklar Asya kültürü ve dünyanın dört bir yanındaki restoranlar içinde ortak kullanılan gereç haline geldi. Bütün bir yemek yemek veya yemeklerin sadece bir bölümünü yemek için kullanılabilirler.

Bu çubukları kullanan dünya genelinde bir dizi restoran ve oteller, nasıl kullanacağınızı bilmemeniz durumunda size kaşık, çatal ve bıçak sunarlar.

Erken Tarih

[Resim: ZEXQJ0.jpg]

Asya'daki çubukların geçmişi birçok ülkeden daha eskidir. 5000 yaşın üzerinde olduğu düşünülmektedir. Çin kaynaklı olarak M.S 500 yılında Kore ve Japonya'ya yayılmaya başlamıştır. Eski zamanlarda, çubuklar ağaçlardan veya bambudan yapılıyordu. Başlangıçta, bir ateşte veya tencerede pişmiş yiyecekleri almak için kullanılıyordu. Yakıt sıkıntısı nedeniyle, yemekler pişmeden önce çok küçük porsiyonlara bölünerek bıçak kullanımını ortadan kaldırdı. Sonuç olarak, çubuk kullanımı bir tercih malzemesi haline geldi.

Çin yemek çubukları ile Japonya ve Kore'de kullanılanlar arasında bir fark olduğunu biliyor muydunuz?

[Resim: BAa64j.png]

Çin Tarzı Yemek Çubukları

Çinliler, 5000 yıl önce yemek çubuğu icat eden ilk insanlardı. Aşırı soğuk veya sıcaktan etkilenmeyen, parmakların bir uzantısı olarak kabul edildiği söylenir. Çoğunlukla bitmemiş ahşaptan yapılmıştır ve küt uçlu dikdörtgen şekle sahiptirler. Çin çubukları Kore ve Japon modellerine göre daha uzun ve kalındır.

Çin yemekleri "Lazy Susan's" da sık sık sunulduğundan beri çubuklar bu kadar uzundur. Masalar biraz daha büyük olduğundan Pekin ördeğinin son parçasını tutabilmek için bu uzunluğa ihtiyaç duyulmuştur. Ayrıca, Çin kökenli çubuklar, Japon ve Kore çubukları kadar sivri uçlu değildir.

Japon Tarzı Yemek Çubukları

Japonlar, farklı çubuk çeşitleri geliştirdiler. Yemek pişirme, özel yemek yeme, şekerleme, cenaze töreni gibi farklı amaçlar için kullanılan çok sayıda çubuk stiline sahiptirler. Japonlar, çubuklarını yaparken bir takım malzemeleri kullanırlar. Ahşap ve plastik bugün kullanılan birincil malzemelerdir.

Bununla birlikte, Japon çubukları kemik, metal ve hatta fildişi ile yapılmıştı (bunlar genellikle özel etkinlikler için ayrılmıştır). Japon çubukları, Çin çubuklarına kıyasla genelde daha yuvarlak uçlara sahiptir ve daha kısadır ancak Kore çubuklarından daha uzundur. Ayrıca daha renkli ve karmaşık biçimde tasarlanmışlardır.

Kore Tarzı Yemek Çubukları

Koreli çubukları genellikle paslanmaz çelik iken, Japonya ve Çin'de kullanılanlar doğal malzemelerden üretilmektedir. Metal kaygan olabileceğinden, çubukları bu özellikten kurtarmak için uçları daha kaba yapılır. Bir diğer göze çarpan fark, Japonya ve Çin'de kullanılanlarla aynı uzunlukta olmamasıdır.

Neden Metalden Üretiliyorlar?

Eski zamanlarda, Kral'ın yemeğine zehir katıldığında saf gümüş rengini değiştireceğinden Krallar saf gümüşten yapılma çubuklar kullanırdı. Korelilerin çubuk yapmak için metal kullanmalarının bir başka nedeni de pirinç yerken kaşık kullanmalarıdır.

[Resim: JlZkaY.jpg]

Kore Yemek Çubukları Hakkında 10 İlginç Gerçek

Korece çubukları sıra dışı ve eşsizdir. Çin ve Japon çubukları gibi değildir. Üçü arasında da çok farklılıklar bulunmaktadır! Asya kıtasında metal çubukları yalnızca Kore kullanır.

Bu çubukların kullanımı, bronz aletler kullanılan Baekje dönemine kadar uzanır. M.Ö. 1200 tarihli çubuklar büyük ihtimalle bir istila sırasında Çin'den alındı ve daha sonra diğer Asya ülkelerinde tanıtıldı.

Kore yemek çubukları hakkında 10 ilginç gerçek:

1. Renk Değiştiren Çubuklar: Kore Kraliyet Aileleri, eski zamanlarda, zehir ile temas ettiğinde renk değiştiren gümüş çubuklar kullanırdı.

2. Koreliler, paslanmaz çelik çubuklarla yemek yemenin için daha hijyenik olduğuna inanıyorlar.

3. Kore çubukları, cenaze törenlerine veya ölen aile üyelerini anma yemeğine hazırlanılırken sol tarafa bırakılır.

4. Diğer çubukların kare ve yuvarlak olmasının aksine Kore çubukları bir çatal veya kaşığın sapı gibi olduğu için yiyecekleri daha güçlü bir şekilde tutmaya yardımcı olur.

5. Uçları yumuşak olan Çin çubuklarının aksine Kore çubuklarının uçları, yiyeceklerin kaymaması ve daha rahat bir tutuş sağlaması amacıyla sertleştirilir.

6. Kore çubukları, Çin çubuklarından daha kısa, ancak Japon çubuklarından daha uzundur, uzunluğu ikisinin ortasındadır. Kore yemekleri her zaman aile tarzı olduğu için Kore çubuk boyları daha kısadır. Dolayısıyla orta boy uzunluktaki çubuklar idealdir.

7. Koreliler masada, çubukları bir kaşığın sol yanına asla koymazlar.

8. Koreliler genellikle pirinç yerken bir kaşık kullandıklarından, Kore çubukları her zaman bir kaşıkla eşleştirilir.

9. Kore çubukları paslanmaz çelikten imal edilmiştir.

10. Asyalılar genelde atalarının anma törenlerinde tütsü çubuklarını bir kase içerisinde dik bir şekilde tutar ve bunların ruhlar için yiyecek olduğunu kabul ederler. Bundan dolayı Koreliler pirincin içine çubukları asla sokmazlar.

Kaynak 1
Kaynak 2
You're a sky
full of stars

[Resim: 0E8dXo.gif]
Alıntı
#2
Chopsticks / 젓가락

[Resim: OLv9VZ.jpg]

Differences Between Japanese, Chinese and Korean Chopsticks

China, Japan and Korea are three of the most popular nations in Asia. Their food and culture have covered the world, and one of the most distinctive culinary impacts they have had is the use of the chopsticks.

Whether you know how to use them well or not, chopsticks have become common utensils within Asian culture and within eateries across the globe. They can be used to eat an entire meal, or just portions of the meal.

A number of restaurants and hotels across the globe that use these utensils also offer spoons, forks, and knives, in case you don’t know how to use them.

Early History

[Resim: ZEXQJ0.jpg]

The history of chopsticks in Asia is older than many countries. They’re thought to be over 5000 years old. Originating from China, they began to spread to Japan and Korea by 500 A.D. In ancient times, chopsticks were made from trees or bamboo. Initially, they were utilized as sticks to retrieve food cooked in a pot or from fire. Because of fuel shortage, food was cut into very small portions before it was cooked, eliminating a need for knives. Consequently, chopstick became a utensil of choice.

Did you know that there is a difference between Chinese chopsticks and those utilized in Japan and Korea?

[Resim: BAa64j.png]

Chinese Chopsticks

The Chinese were the first people to invent chopsticks over 5000 years ago. It is said that they were considered as an extension of fingers, which were not afraid of extreme cold or heat. They are mostly made of unfinished wood and have a rectangular shape with the blunt end. Chinese chopsticks are long and thicker than Korean and Japanese models.

These chopsticks are long since Chinese food is often served on "Lazy Susan's." The tables are somewhat larger so you need that extra length to grab that last piece of Peking duck. Also, Chinese chopsticks do not taper towards the end as much as Japanese and Korean chopsticks do.

Japanese Chopsticks

The Japanese developed distinctive types of chopsticks. They have numerous styles of chopsticks used for different purposes, including cooking usage, eating specific meals, picking up sweets, and during funerals. The Japanese use a number of materials in the making of their chopsticks. Wood and plastics are the primary materials utilized today.

However, Japanese chopsticks have also been made of bone, metal, and even ivory (these are usually reserved for special events). Japanese chopsticks are generally rounded at the ends and shorter than Chinese models but longer than Korean models. They are also more colourful and intricately designed.

Korean Chopsticks

Korean chopsticks are often stainless steel, while those utilized in Japan and China are made of natural materials. Because metal can be slippery, these chopsticks are made rough at the ends in order to diminish that trait. Another noticeable difference is that they are not of the same length as those used in Japan and China.

Why Are They Made of Metal?

In the early times, pure silver chopsticks were only used by the king as the silver would change its color if anyone attempted to poison the king’s food. Another reason why Koreans use metal to make chopstick is that because they use spoons to eat rice.

[Resim: JlZkaY.jpg]

10 Interesting Facts About Korean Chopsticks

Korean chopsticks are unusual and unique. They aren’t anything like the Chinese and the Japanese chopsticks. There are a lot of differences even between the three! Koreans are the only ones in the Asian continent who utilise metal chopsticks.

The use of such chopsticks goes back to the Baekje period when royalty used bronze implements. Dated about 1200 B.C, chopsticks were most probably taken from China during an invasion, and later introduced in other Asian countries.

Here are 10 interesting facts about Korean chopsticks:

1. Colour-Changing Chopsticks: Korean Royal families,In ancient times, used chopsticks made of silver as silver changes colour when it comes in contact with poison.

2. Koreans believe that it is more hygienic to eat with stainless steel chopsticks.

3. Korean chopsticks are only laid on the left side when the food is being prepared for the funeral or the memorial for the deceased family members.

4. Korean chopsticks are flat exactly like the handle of a fork or a spoon, rather than square or round like other chopsticks because it helps in holding the food with a stronger grip.

5. Unlike the Chinese chopsticks which are soft in the end, Korean chopsticks have been roughed up on the end so that the food doesn’t slip out and they have a better grip.

6. Korean chopsticks are shorter than Chinese chopsticks, but longer than Japanese chopsticks, their length is in the middle of the two. Korean chopsticks are shorter in length as Korean meals are always family-style, so a medium sized chopstick works fine.

7. When resting chopsticks down on the table next to a spoon, Koreans never place the chopstick on the left side of the spoon.

8. Korean chopsticks are always paired with a spoon, as Koreans usually use a spoon to eat rice.

9. Korean chopsticks are made out of stainless steel.

10. Koreans never stick their chopsticks in rice as, Asians usually stick incense sticks upright in a bowl at funerals for ancestral worship and it is known to be food for the spirits.

Source 1
Source 2
You're a sky
full of stars

[Resim: 0E8dXo.gif]
Alıntı
#3
[Resim: JlZA7Q.jpg]

[Resim: 4MjrZG.jpg]

[Resim: 0BRn4B.jpg]

[Resim: OLvA3D.jpg]
You're a sky
full of stars

[Resim: 0E8dXo.gif]
Alıntı
#4
[Resim: zBj52j.jpg]

[Resim: 2961YA.jpg]

[Resim: BAaPRp.jpg]

[Resim: ZEXkAG.jpg]
You're a sky
full of stars

[Resim: 0E8dXo.gif]
Alıntı
#5
[Resim: nWQMkV.jpg]

[Resim: okX3Yb.jpg]

[Resim: lWqj0J.jpg]
You're a sky
full of stars

[Resim: 0E8dXo.gif]
Alıntı
#6
[Resim: zBj5gj.jpg]

[Resim: G0mREZ.jpg]

[Resim: y365mj.jpg]

[Resim: 6XaPQv.jpg]
You're a sky
full of stars

[Resim: 0E8dXo.gif]
Alıntı
#7
[Resim: WQqk48.jpg]

[Resim: 3q6LNM.jpg]

[Resim: RPrkXR.jpg]
You're a sky
full of stars

[Resim: 0E8dXo.gif]
Alıntı
#8
[Resim: vp65gz.jpg]

[Resim: r25Mgm.gif]
You're a sky
full of stars

[Resim: 0E8dXo.gif]
Alıntı
#9
[Resim: vp65g4.jpg]

[Resim: LnlApZ.jpg]

[Resim: 1g6vYN.jpg]

[Resim: r25Mg3.jpg]

[Resim: 7NagoN.jpg]
You're a sky
full of stars

[Resim: 0E8dXo.gif]
Alıntı
#10
[Resim: 1g6vkB.jpg]

[Resim: r25MVa.jpg]

[Resim: LnlA40.jpg]

[Resim: vp65LA.jpg]
You're a sky
full of stars

[Resim: 0E8dXo.gif]
Alıntı




Bu konuyu görüntüleyen kullanıcı(lar): 1 Ziyaretçi

Korea-fans.com Hakkında

Lorem ipsum

              Quick Links

              User Links

              Advertise